Terugblikken en Vooruitkijken

Dit jaar, 2018, is op zijn minst een markant jaar te noemen voor CRASH en voor onze vrijwilligers.

Terugblik

Wij hebben enorm veel activiteiten uitgevoerd waarvoor we veel waardering hebben gekregen. De aandacht voor het jaar van het verzet, groepsbezoeken, boekpresentaties, de Red Ball Express, Spitfiredag en radiodagen zijn maar een kleine greep uit het activiteitenarsenaal dit jaar. En daar was natuurlijk ook nog de nieuwe Europese regelgeving voor het gebruik van persoonsgegevens. Ook daar hebben we het nodige in te doen gehad. Dit alles terwijl er een grote deken van onzekerheid over onze organisatie lag. Kunnen we blijven in het fort, moeten verhuizen, is er dan een geschikt alternatief. Allemaal vragen die ons bijzonder bezig hebben gehouden. Dat heeft zijn weerslag gehad op onze vrijwilligers. Op dit moment ziet het er weer anders uit. De gemeente heeft vastgehouden aan haar belofte dat CRASH pas zal verhuizen indien er een waardig en goed locatie-alternatief is gevonden voor ons museum. En omdat het alternatief in Nieuw-Vennep (Fokker /Bols gebouw) is komen te vervallen is de invulling van de nieuwbouw rond de Boogaardboerderij nu nog het enige alternatief. De gemeente heeft beloofd ons daarin zoveel mogelijk, binnen de haar gegeven mogelijkheden te zullen steunen. De restauratie van het fort wordt zolang uitgesteld. Het komende jaar zullen we dus nog gewoon in het fort zijn gehuisvest. We kunnen nu ons goed voorbereiden op de Boogaard variant en ondertussen ons gaan bezighouden met de komende belangrijke twee jaren 2019 en 2020.

Vooruitkijken

Want in 2019 zullen we stilstaan bij 75 jaar na “Operatie Overlord” de invasie in Normandië en het feit dat de Amerikaanse orkestleider Glenn Miller op 15 december 1944 vanaf de basis Twinwood Farms vertrok richting Parijs, waar hij echter nooit is aangekomen. Het ligt voor de hand dat wij daar aandacht aan zullen geven. Er wordt op dit moment nog druk nagedacht wat ons te doen staat in dat opzicht. Houdt u vooral ook onze website in de gaten. Een ding hebben we dit jaar zeker geleerd: we doen ertoe. We hebben letterlijk uit alle delen van de wereld steunbetuigingen gekregen in onze zorg voor de huisvesting. Er zijn zelfs Amerikaanse nabestaanden geweest die hebben aangeboden naar ons land te vliegen om daar het college van B&W toe te spreken. Ook de steunbetuiging van de Royal Airforce Association in Amsterdam is een internationale blijk van waardering voor CRASH. Zeker ook de politieke partijen, of ze nu in het college zaten of in de oppositie. Iedereen, tot aan de Burgemeester aan toe, heeft de waarde van CRASH onderschreven. Als gezegd: we doen ertoe. Uiteindelijk daalt er wat rust over ons heen. En kunnen we ook stil staan bij het lief en leed van onze eigen mensen. Inderdaad; een markant jaar voor CRASH in veel opzichten. Wat mij rest is wederom onze vrijwilligers een groots mogelijke pluim te geven. Daarbij zeker meegerekend onze jongste generatie vrijwilligers met een leeftijd van ruim onder de 20. Al deze vrijwilligers hebben CRASH-positie gegeven en internationaal aanzien.

Het lijkt mij daarom gepast nog een keertje een mooie quote van Glenn Miller te geven, die met enige fantasie nu mooi van toepassing is:

“The real enjoyment comes from the moments inside our work. Once we heard the happy sound of a music-hungry bunch of servicemen, yelling for more whatever we had to offer, we knew that we could never enjoy a more satisfying pay-off in our lives”.

Ik wens u allen een prachtige december maand toe.

Peter de Raaf Voorzitter