Red Ball Express 2020 ‘Small Show’

Op zaterdag 19 september zal geen Red Ball Express worden verreden maar er ís wel een aantal voertuigen te zien en een lezing te horen.

Nu er dit jaar geen Red Ball Express wordt verreden, wil CRASH toch aandacht besteden aan deze traditie. Om 11: 00 uur en om 13:00 uur geeft Rick Franke een lezing over de oorspronkelijke Red Ball Express in 1944. Er zal dit jaar geen rondrit plaatsvinden. maar er zal een aantal historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog op het fortterrein stilstaand te bekijken zijn. Daarnaast zal tussen de lezingen door, doorlopend een film over de Red Ball Express worden vertoond en er lopen doedelzakspelers over het terrein.

Red Ball Express

Na D-Day stootten Montgomery, Bradley en Patton zo snel door met hun troepen dat de bevoorrading van die troepen aan het front stokte. Het Verhaal gaat dat Generaal Patton zover doorstootte tot hij geen brandstof meer had, een dikke sigaar opstak en zei: “Ik ben nu zover gekomen. Zorg maar dat ik voorraden krijg”, De operatie Red Ball Express is in anderhalve dag op poten gezet en leverde op zijn hoogtepunt 3 miljoen liter brandstof af aan het front, waarvan het grootste deel in Jerrycans. Ook werden andere voorraden toegeleverd, zoals munitie en voedsel. Die logistieke operatie ging 24 uur per dag door over smalle Franse wegen.

Als gevolg van de beperkingen die ons zijn opgelegd ingevolge de COVID-19 richtlijnen kunnen wij een beperkt aantal toehoorders per sessie toelaten. Daarom zal Rick zijn verhaal op 19 september 2 keer vertellen, de eerste sessie is om 11:00 uur en de tweede sessie is om 13:00 uur.

Bezoekers van het museum en een van de lezingen moeten zich opgeven via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/.

Deze lezing is uitstekend te combineren met een bezoek aan het museum. Toegang tot de lezing is gratis voor bezoekers aan het museum.