Reacties van het publiek

Deze pagina biedt een bloemlezing uit de reacties van het publiek van het Crash luchtoorlog- en verzetsmuseum’40-’45. De reacties zijn van Facebook en e-mail gehaald. De tekst is een 1 op 1 kopie vanuit de media. Het museum is niet verantwoordelijk voor de onderstaande uitspraken.

 1. Werkelijk onbegrijpelijk! echt met geen pen te beschrijven.
 2. Het fort moet in productie worden genomen weet deze tijdelijke ambtenaar te melden… het fort is nu in productie meneer de tijdelijke ambtenaar, maar het past niet in uw verdienmodel … leerlingen op hedendaagse scholen leren niets meer over de periode 40-45 het verdien model is dat deze stichting die taak heeft overgenomen, daar hoort geen commercie bij maar hulp van de gemeente en gemeenschap op dat wij nooit zullen vergeten
 3. Gevoelloze ambtenarij. Ambtenaren die vergeten zijn dat zij ten dienste van burgers hun werk doen. En niet voor politiek/zakelijke vriendjes mooie locaties kapen om productie te draaien. Waar haalt deze ambtenaar deze zogenaamde zakelijkheid ineens vandaan.
 4. in 2007 3 members of our Campbell family were welcomed by the Crash board to their museum. It was a lifelong dream for our family to see portions of our deceased uncle pilot’s aircraft (exhaust from his lancaster) @ your museum. We were particularly MOVED to meet your now deceased board chair HENK REBEL who witnessed our uncles aircraft go down. We felt so welcome and we are very disappointed to learn that the CRASH MUSEUM is being ordered to move.
  We hope this will be reconsidered and will not happen. Thank you Jan for your contact and access to this wonderful website.
 5. Wat ontzettend zonde als het museum moet gaan verhuizen! Het museum is juist een aanwinst voor de hele omgeving. Iets echts en prachtigs in de toch al veel te commerciële tijd. De locatie is perfect voor jullie prachtige museum.
  Hopelijk kan er samen met alle andere die het zo zonde vinden nog iets gedaan worden om dit belachelijke plan van afbraak van echte cultuur te stoppen. Bedankt voor jullie inzet!
 6.  Ik zou dit echt heel erg vinden als er weer commerciële (lees: geldbeluste) redenen ten grondslag liggen als er zoiets “moois” zou moeten verdwijnen. Helaas lijken de hipsters de monumenten in de Haarlemmermeer gevonden te hebben voor hun “projectjes” (zie ook t fort in Hoofddorp) en weten ze de politici (u weet wel, die mensen die er zogenaamd voor ons inwoners zijn) om hun vinger te winden met hun 13 in een dozijn Powerpointjes. Zo’n beetje het enige in de Haarlemmermeer waar je nog eens iets op kan steken en wat nog niet commercieel uitgebuit wordt, gaat dan zonder pardon op straat. Ik ben het met de schrijver eens dat de huidige locatie perfect is en zou graag zien, dat de gemeente Haarlemmermeer eens wat vaker naar de burger zou luisteren ipv naar enkelingen met een grote commerciële mond. En dat er wat zorgvuldiger wordt omgesprongen met historie en initiatieven als deze. Ik zou t bericht graag willen delen, maar dat gaat nu niet. Ik wens Crash sterkte en hoop dat ze gewoon mogen blijven.
 7. Jammer dat de politiek zo halsstarrig is. Geen VVD stemmen in november ??
 8. Na de oorlog kregen wij koeken in blik en tot mijn verbijstering stond er zo’n blik, heel veel herinneringen kwamen boven, wij werden rondgeleidt door een heel enthousiaste man, geimponeerd kwamen mijn man en ik weer thuis, erg interresant ook voor onze kleinkinderen.
 9. Het lijkt me verstandig om de VVD met betrekking tot voornemen rondom het museum te vragen om voor de gemeente raads verkiezingen duidelijkheid te creëren. VVD Haarlemmermeer geweldig politiek container begrip ” cultureel erfgoed in de samenleving plaatsen” ik zou graag willen weten wat dit precies inhoudt en wat de concrete opties zijn.
 10. Ja daaaag helemaal nix, museum blijft, is een essentieel onderdeel van de plaatselijke geschiedenis, geen discussie over!!!
 11. zoals vaker gezegd, all about the money…
 12.  waar politici gevoelig voor zijn, is negatieve aandacht. B.v. in de krant en FB. Als dit vormen aanneemt, dan wil Reneman zijn politieke (VVD) agenda wel eens loslaten. Dus blijven ageren tegen deze wethouder.
 13.  Ik vind het super jammer. Zo’n mooie plek voor een dergelijk museum. Kom er zo af en toe, het past daar helemaal!
 14. Wethouders zijn machtig en als ze iets willen drammen ze het door. Net als bij ons de bussluis
 15. Ach, de heer Reneman weer ……………….!
 16. Belachelijk dat het museum weg moet bij het Fort.
 17. Ook weer een gevolg van alle missers en dan wordt je ook nog beloond als burgemeester van Rijswijk. Wordt het niet hoog tijd B&W te wijzen op het gegeven dat het hun taak is voor de burgers te zorgen en niet hun eigen agenda er op na te houden met toezeggingen aan de (notabelen) op handje klap richting de projectontwikkelaars.
 18. Das nou politiek
 19. Geen woorden voor 
 20. Te treurig voor woorden. Een wethouder die geen verstand heeft van culturele zaken. Ziet zeker een of ander prestige project…?
 21. de stelling is dan wel niet van 40-45 maar wel een verdedigingslinie DUS hoort daar ook dit soort musea bij .maar ja ik ben ook geen op geldbeluste politicus
 22.  te idioot voor woorden
 23. schandalig
 24. Heeft dhr. Reneman ook uitgelegd waarom er in Vijfhuizen wel ruimte is voor kunst en uitgerekend een museum moet wijken voor renovatie en verkoop ?
 25. Belachelijk,binnenkort zijn er verkiezingen dus laten de politieke partijen zich maar uitspreken. Kijken hoeveel stemmen het museum uiteindelijk waard is.
 26. Bizar
 27. Ze moeten toch ergens het geld vandaan halen om dat 10 meter hoge stuk glimmend schroot in Park 21 te kunnen plaatsen ………..  Dus verkopen maar. Het lijkt me toch dat de gemeente zo een kwaliteitsmuseum just moet koesteren.
 28. Belachelijk. Het fort is de meest logische plek voor het museum. Heb het zelf ook bezocht met de kinderen. Maar er is weer een wethouder die iets wil verbouwen wat meer geld kost als begroot en vervolgens onverkoopbaar is. Denk aan een zekere wethouder die iets teveel uitgaf aan een honkbalstadion. Het museum hoort in het fort, laat het daar ook.
 29. Tuurlijk, en hij heeft nota bene cultuur onder zijn hoede????
 30. Dat is dus duidelijk de verkeerde man op deze plek
 31. Wat is het toch dat alles van historisch onschatbare waarde moet wijken voor weet ik veel wat voor belangen.
 32. Deze wethouders doen lekker waar ze zelf zin in hebben en houden rekening met helemaal niemand. Alleen met zichzelf.
 33. Alweer Reneman die zijn zin doordrijft
 34. ja, alweer!  hij blijft zijn gang maar gaan
 35. wij zjjn allen strijdbaar en laten het niet over onze kant gaan!
 36. Het fort moet in productie worden genomen weet deze tijdelijke ambtenaar te melden… het fort is nu in productie meneer de tijdelijke ambtenaar, maar het past niet in uw verdienmodel … leerlingen op hedendaagse scholen leren niets meer over de periode 40-45 het verdien model is dat deze stichting die taak heeft overgenomen, daar hoort geen commercie bij maar hulp van de gemeente en gemeenschap op dat wij nooit zullen vergeten ?
 37. De man wil kennelijk op een verkeerde manier de gemeente annalen in, de reden zal ik in het midden laten dat zou te makkelijk zijn, jammer van deze gemiste kans om nou eens positief met zijn partij in het nieuws te komen
 38.  Zo is het maar net. De commercie gaat helaas weer boven het historisch besef. Triest 
 39. Vraag de gemeente naar het “succes” van het fort hoofddorp bij de eersteling……
  2 huur betalende verenigingen eruit gejaagd, die ook nog eens veel aan het onderhoud deden…(kostenloos voor de gemeente)…
  Het fort staat nu al jaren leeg en vervalt/verpauperd steeds verder……
 40. Grof schandaal dat jullie weg moeten, dit kan gewoon niet waar zijn. Het fort en het museum is 1. Dit kan niet los van elkaar en niet los van Aalsmeer en Rijsenhout.
 41. Twee jaar geleden geweest. Je had het Fort, maar waar ik dacht de spitfire staat moet dat ook weg??? Het Fort en museum is inderdaad 1 en zeker een grof schandaal. Gaat historie weg en kan het nog steeds niet geloven.
 42. Zat net naar NH nieuws te kijken, maar wat bedoelen ze met productie????? Ze gaan toch geen bruiloften geven daar?? Zijn ze helemaal gek geworden en weet die wethouder wel van de historie af van het fort?? Nee, gaat allemaal om geld. Ze zijn gek geworden.
 43. Die gek weet niet waar hij mee bezige is. Hij moet hier met zijn poten van afblijven. Jullie doen goed werk en horen daar thuis. Daar hoor niets anders te zitten.
 44. Een Fort maakt deel uit van de geschiedenis en is niet een exploitatieplaats voor een nieuwe onderneming/bedrijf, of zoals gezegd productie. Schaam u Gemeente  Haarlemmermeer. Helemaal met je eens.
 45. Helaas is de werkelijkheid anders. Zie vele andere forten van de SvA. Vele gaan ten onder aan de commercie.
 46. Ze zijn niet van deze wereld daar bij de gemeente
 47. Gemeente Haarlemmermeer gebruik een fort waar het het best voor leent een museum die daar in past is alleen wat met de oorlog te maken heeft! Dus laat het zoals het is. een Crash Air war – and Resistance Museum ’40-45′ past niet in een schoolgebouw of een loods in het land! Een gevoel weg halen is een doodsteek. De forten van stelling Amsterdam zit vol met commerciële gebeuren maar niet met musea over de oorlog! Wees geen EZEL en steun wat het museum NU doet laat ze zitten waar ze NU zitten! Wij van de M219 staan achter de Crash Air war – and Resistance Museum ’40-45′ bij deze vraag ik iedereen ze te steunen en laat je horen!!!!!!
 48. Hoe triest is dit weer, er wordt zoveel gedaan om wo2 te blijven herdenken en onder de aandacht te brengen en ja hoor het volgende museum op een historische locatie moet weer weg.. er wordt weer alleen in dollartekens gedacht door de heren en dames gemeentebestuur, ze hebben er niet eens een plan voor na de renovatie, te koop zetten vindt ik geen plan en horeca is er ook al genoeg!
 49. Wat zonde ik woon 10 jaar in Rijsenhout en wist dat op die plek wat zat maar nooit geweten dat er een heus museum zat over de 2e wereld oorlog. Wil zeker snel langs komen 
  Wat ik zo zie is dat het museum leuke dingen organiseert mbt v lezingen over de oorlog en oude auto’s laat komen uit die tijd Wellicht dat de gemeente (die op dit moment nogal doorslaat in alles wat Rijsenhout betrekt) het kan behouden en commerciëler maakt. Door andere musea erbij te betrekken meer aandacht geeft v het bestaan van dat museum Scholen benaderd v bezoek De plek met zijn historie is er uitgelezen voor en denk ook dat het goed is dat het bestaat. Met de komende generatie zal de oorlog v 40-45 steeds meer op de achtergrond komen. Ik snap dat deze mensen na 10 jaar willen blijven. De plek is top het initiatief is mooi en de vrijwilligers gepassioneerd.
 50. Donderdag om 17.00 uur is er in het Gemeentehuis een inspreker bij de gemeenteraadsvergadering die zich sterk maakt voor behoud van het CRASH museum. Deze man verdient de steun van eenieder die het museum, het fort en deze omgeving een warm hart toedraagt. Komt dus allen uw gezicht laten zien donderdag! Raadhuisplein 1 Hoofddorp.
 51. Diep triest en eigenlijk schande, de gemeente kijkt alleen naar eigen gewin 
 52. Dit is een mooie plek voor het Crash Museum waarom moet dat weer weg.
 53. RAMPtenaren in de gemeente Haarlemmermeer!
 54. Not good news to hear!    forever!
 55. Te zot voor woorden dit.
 56. Zolang de wethouders maar de duimpjes achter de bretels kunnen schuiven, de sigaar in linker mondhoek kan zetten. En vol trots de veren in hun kont kunnen stouwen. Mensen we gaan bijna weer stemmen……….
 57. eeuwig zonde… alles moet weer wijken voor de commercie. gaan ze er weer een pannenkoekenboer o.i.d. instoppen zeker
 58. ze moeten eens kijken of hij niet ern mooi apartement of een leuk bedrag in het vooruitzicht is gesteld.
 59. Triest bericht. Verlies van een geweldige locatie!
 60. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. De luchtoorlog heeft zich in alle hevigheid pal boven het fort afgespeeld in de directe nabijheid van Fliegerhorst Schiphol. Het fort zelf heeft ook een militaire defensieve rol vervuld dus het huisvesten van een oorlogsmuseum gelieerd aan luchtvaart op deze plek is bijzonder toepasselijk. Ik zou zeggen, laten we gaan voor 1000 handtekeningen en die overhandigen met een protestbrief.
 61. Er zullen wel weer meldingen binnengekomen zijn dat enkele mensen zich beledigd voelen door het museum of gediscrimineerd of buitengesloten … dat zijn tegenwoordig toch de redenen om iets van waarde, traditie of geschiedenis te doen sluiten of verdwijnen ?????? 
 62. Misschien moeten ze gewoon de Haarlemmermeer opheffen want het een komen en gaan van idiote bestuurders die hun eigen ego voorop stellen en daarmee de gemeenschap opzadelen met enorme kosten en verlies van cultuur!
 63. Ik denk dat de gemeente Haarlemmermeer al lang andere plannen heeft met deze locatie. Het huis is ook al gesloopt wat er voor stond. Te zot voor woorden. Dit museum moet blijven op deze plaats.
 64. Gemeente Haarlemmermeer is geen gemeente meer. Het is een commercieel bedrijf geworden waar de commerciele belangen ver boven de burgerbelangen worden gesteld. Ik zeg ook; laten we daar met de verkiezingen goed op letten!
 65. GELUKKIG MOGEN WE 21 NOVEMBER NOG ONS ZEGJE DOEN. LATEN WE MET ZIJN ALLE DIE DOORGEDRAAIDE AMBTENAREN VOOR HET BLOK ZETTEN!
 66. Zonde, geweldig museum en toepasselijke locatie. De gemeente wil het opknappen en verhuren. Oftewel: voor heel veel geld alle originele details wegwerken, om het later te verhuren voor een enorm geldbedrag die de horeca ondernemers nauwelijks kunnen betalen. Grootheidswaanzin, net zoals dit beeld van €750.000 waar niemand op zit te wachten. Hoe zou dat zijn als ambtenaar om andersmans zuurverdiende belastingcenten aan onzinnige zaken uit te geven?
 67. Wat een triest bericht ! Jammer dat ze bij de gemeente weer niet het belang in zien voor het behoud van dit museum op deze locatie ! 40/45 mag nooit vergeten worden !
 68. Alles in het belang van hun eigen ego’s en geld. Het zijn gewoon een stelletje boeven. Tis gewoon zonde om een stuk geschiedenis te vernietigen
 69. Geld boven alles (geschiedenis, educatie, gezondheid etc.). Hebben ze zeker ook in omgeving Rijsenhout wel vaker last van helaas.
 70. Weer zo’n VVD wethouder die iets tegen Rijsenhout heeft. Wordt natuurlijk n restaurant maar niet voor de kleine portemonnee. Gemeenteraadsverkiezingen in november.
 71. Wat ongelofelijk diep triest! De argumentatie van de wethouder moet wel heel sterk zijn om zo’n stuk belangrijke geschiedenis van Nederland Haarlemmermeer en rijsenhout op te offeren voor het geld! Mag hopen dat ze dat geld nodig hebben om een fatsoenlijke locatie voor een nieuw energiestation aan te schaffen ?. Onbegrijpelijk dat we nu ook al ons wereld erfgoed verkwanselen!
 72. Wat ongelofelijk zonde! Fort Kudelstaart wordt ook al omgebouwd tot hotel, ben benieuwd wat daarvan terecht komt en wat dat doet met dit stukje belangrijke historie! Zelfde geldt voor dit fort!
 73. Commerciële plannen ??verkoop??
 74. Wat een stom idee,de oprichter zal zich omkeren,zeker weten
 75. Schandalig
 76. Zonde deze club hoort hier thuis
 77. Weer een misselijk makende omhoog gevallen meneer….een meneer die …nee ik trap er niet in..zijn partij heeft al voldoende voorbeelden gegeven over hoe men politiek bedrijft..
 78. Wat een waardeloze gang van zaken. Trek de brug op en hou de graaiers maar buiten!
 79. Petitie tegen de verhuis?
 80. ja Henk daar gaat je levens werk
 81. Er draait nu iemand zich om in zijn graf en wel burgemeester van Stam !!! Wat een zooitje domme ambtenaren bij elkaar ,totaal geen respect voor de tweede wereld oorlog !
 82. @Herman Tuning
 83. Schandalig!!
 84. Balen
 85. Erfgoed versus commercie . Dank u mijnheer Reneman. Geschiedenislesje zou u wel op andere gedachten moeten brengen.
 86.  ‘andere commerciele plannen… ‘ hoelang staat fort Hoofddorp nu al leeg nadat de vorige huurder er uit getreiterd is.. daar waren ook o.a. horeca plannen. triest…wat is nou mooier om een oorlogsmuseum in een fort te hebben
 87. Schandalig, weer z, on wethouder met dollar tekens in het hoofd. Afvoeren die persoon. Zet hem maar op Pampus en daar laten. Waar zit je verstand. Maar aan allen, let ff goed op de gemeente raad verkiezingen
 88.  Landverraders heb je OVERAL
 89. Ach wat vreselijk jammer. Dit is de meest passende locatie en verkassen kost altijd klanten. Maar ja, geld wint altijd, dat blijkt maar weer. 
 90. Ik ken de man niet maar aan het verhaal te horen zal het wel een VVD er zijn. Achterbaks, en niet des volksvertegenwoordiger.
 91. Allemaal naar de raadsvergadering komen donderdag om 17.00 uur, Raadhuisplein 1 Hoofddorp. Er is een inspreker die zich sterk maakt voor behoud van het crash museum in het fort.
 92. Stichting Fort aan Den Ham We volgen dit proces met argusogen. Sterke gewenst.
 93. Belachelijk dit
 94. De politiek in de gemeente Haarlemmermeer heeft wederom zijn best gedaan om iets moois om zeep te helpen. Ze vinden dat het Crash Museum 40-45 moet verdwijnen uit het Fort bij Rijsenhout omdat het ‘commercieel moet worden geëxploiteerd’. Zonder enig onderzoek naar haalbaarheid schoppen ze het museum eruit om het vervolgens te gaan verkopen aan een commerciële partij, belachelijk en ontoelaatbaar! Schop die wethouder er maar uit ipv een culturele instelling!
 95. Schandalig. Zo’n wethouder #aalsmeer verdwijnt na een periode. De burgers blijven dan met de gevolgen zitten van zijn escapades. 
 96. Stichting Fort aan Den Ham 18 juli om 21:05 ·
  We volgen dit proces met argusogen en herinneren ons nog de intentieverklaringen op 26 maart 2010. “Om het Fort bij Aalsmeer te herbestemmen, te exploiteren en de fortomgeving te revitaliseren, is een verregaande samenwerking gewenst tussen de gemeente Haarlemmermeer – de eigenaar van het fort – de huidige gebruikers – CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 en Fortboerderij Dijkzicht/Boer Bos Management van Natuurtalent – en Stadsherstel.”
 97. Hier moet toch iets aan te doen zijn? Ik begrijp dit besluit echt niet!
 98. Dorpsraad Rijsenhout
  Wat een verlies voor ons dorp en voor t Fort! En wat spannend voor de toekomst van ons prachtige fort, wat gaat er gebeuren, en hebben wij hier een stem in?
 99. Echt belachelijk dit!!! Het word hier super verteld ook aan kleine kinderen zelfs Raoul begreep het goed! Snap echt niet dat dit moet wijken voor wat anders.
 100. Spijtig maar waar…
  Na bijna 10 jaar hebben we helaas te horen gekregen dat we het fort bij Aalsmeer dienen te verlaten… Een nieuwe locatie is nog onzeker, maar de wethouder Derk Reneman weigert een scenario te overwegen waarin CRASH in het fort kan blijven…. De 16 maanden van radio stilte naar buiten toe om de onderhandelingen tot een goed resultaat te leiden hebben gefaald…
  Ben benieuwd waar dit ons zal brengen… Maar ik vrees dat we nooit meer zo’n geschikte locatie qua thema en uiterlijk zullen krijgen…
  Wordt vervolgd….
 101. De combinatie met een monument uit de stelling rond Amsterdam en een museum over de tweede wereldoorlog is uniek. Verhuizing van Crash is voor beide partijen een verlies.
 102. ik snap werkelijk niks van het Gemeente besluit. Het waarderen van het verleden en de energie die mensen van de Stichting CRASH al decennia wordt “even terzijden” geschoven door een “wethouder als passant”. Beseft de wethouder wel wat ie doet?
 103. Ik betreur dit zeer. De Stichting CRASH en de familie van talloze vliegers die de Tweede Wereldoorlog voor ons Democratisch en Vrij Nederland gevochten hebben… nu ja… jammer dan…