Presentatie van het Boek “Harry & Sieny Overleven in verzet en liefde”

Het was een bijzonder evenement. Voor een volle zaal presenteerde van Esther Shaya haar boek “Harry & Sieny Overleven in Verzet en Liefde”.

Natuurlijk, wij van het Crash luchtoorlog- en verzetsmuseum ‘40-‘45 vertellen al jaren het verhaal van de onderduik van 9 joden bij het grote en straatarme gezin Breijer in Nieuw-Vennep.
Bij die onderduikers waren ook Harry en Sieny Cohen die een hoofdrol speelden bij het in veiligheid brengen van joodse kinderen uit de Hollandse Schouwburg. Bij elkaar werden 500 kinderen uit de klauwen van de Duitsers gered.
Natuurlijk wilden de hoogbejaarde Harry en Sieny niet meer over die afschuwelijke oorlog en vervolgingen praten. Maar het lukte Esther in veel gesprekken naast haar drukke leven, hun aarzeling te overwinnen. Het resultaat is een nuchter een menselijk verhaal, niet alleen over de onderduik maar ook over hoe het in Amsterdam ging in samenwerking met de Joodse Raad (Walter Süsskind) en hun naoorlogse pogingen om los te komen van de oorlog. Dankzij de uitvoerige DvD van Moche Gaaton, de jongste onderduiker bij de Breijers, konden we het verhaal van Esther illustreren met unieke beelden waarin Moche, Harry en Sieny herinneringen ophalen.

Het was een bijzondere dag met in de zaal nauw betrokkenen zoals Annie van den Bosch en de heren Kuipers en Busnach.

Na de presentatie signeerde Esther exemplaren van het boek, evenals op 18 november j.l. in Amsterdam, toen het eerste exemplaar aan burgemeester Halsema werd overhandigd.

Vanaf heden is het museum Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40-‘45 een verkooppunt voor het boek á € 19,90.