Lezing: De luchtslag om Nederland in mei 1940

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-‘45 organiseert op zaterdag 18 mei een Lezing over “ De luchtslag om Nederland in mei 1940”.

Achtergronden bij de strijd van onze Mei-vliegers

De lezing wordt verzorgd door Dick Weber.

Hoe dankzij de inzet van mannen als Best en Raaimakers van het Nederlandse Wapen der Militaire Luchtvaart -tijdens de meidagen en de jaren daarvoor- ertoe leidden dat de acties van onze Mei -vliegers van de Nederlandse Luchtvaart Afdelingen niet helemaal zinloos waren.
Nog altijd leeft het beeld van onze “luchtmacht” die –onvoorbereid- aan gekluns ten onderging. Aan dat beeld valt wel wat af te dingen.

In de crisistijd en het pacifisme was er extreem bezuinigd op de Nederlandse defensie totdat in 1935 duidelijk werd dat Hitler andere plannen had. Er werd hard gebouwd aan Nederlandse militaire luchtvaart maar het was te laat.
De Mei-vliegers wisten wat de kansen waren tegen die overmacht en gingen die dagen in mei strijdend ten onder. Woedend op die rotmoffen, bereikten ze het hoogst haalbare; Stevige Duitse verliezen, waar de Duitsers nog last van hadden, in de vijf lange oorlogsjaren die volgden.

De lezing begint om 13:00 uur en is gratis toegankelijk voor museumbezoekers

(Illustratie; Thijs Postma)