Zaterdag 22 september 2018; de 17e editie van de ‘Red Ball Express’
image_pdfimage_print

De rondrit met authentieke WO2 voertuigen georganiseerd
door CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 i.s.m. Keep Them Rolling.  Zaterdag 22-09-2018: de 17e ‘Red Ball Express’

De inschrijving is gesloten.

Lees HIER het volledige persbericht

Zo’n 50 voertuigen hebben zich dit jaar aangemeld voor de rit met het thema ‘Verzet’.
Op zaterdag 22 september a.s. verzamelen zij bij ons museum voor de 17e editie van deze historische rondrit met originele WO 2 voertuigen. Nadere gegevens en details over de rit volgen z.s.m.

Deze rit in het Jaar van Verzet draagt het thema ‘Resistance’. Het zal naarmate de route vordert meer en meer duidelijk worden wat verzet in al zijn vormen betekend heeft voor onze vrijheid. Dit jaar zijn er voor het eerst twee tussenstops. Beide staan in het teken van Verzet. Ook zullen we herdenken en stilstaan bij twee monumenten. Dit jaar doen we dit o.a. samen met waarnemend burgemeester van de Haarlemmermeer de heer Onno Hoes. Gezamenlijk doen we een bloemlegging bij een verzetsmonument.

Route Red Ball Express

Het vertrek bij CRASH-museum is om 10.00 uur en na ca. 35 km. is er een eerste tussenstop rond 11.30 uur bij het Ereveld in Bloemendaal. Alle deelnemers kunnen hier met het voertuig het terrein oprijden en iedereen krijgt een bloem uitgereikt met het verzoek deze neer te leggen op één van de graven. Wij verblijven hier ca. 1 uur en vertrekken gezamenlijk naar de tweede tussenstop in Hoofddorp, op het Cor van Stamplein voor een ‘static display’. We worden ontvangen door burgemeester Hoes. De voertuigen worden daar verwacht vanaf 13.30 uur en blijven daar tot 15.30 uur.

Herdenking bij monument

Het is de traditie dat elk jaar wordt stilgestaan bij een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog of een monument dat daaraan herinnert. Naast de plechtige herdenking in Bloemendaal zal dit jaar ook een afvaardiging van CRASH en KTR, vergezeld van het ere-peleton Ned. Binnenlandse Strijdenkrachten stilstaan bij het Verzetsmonument, nabij het Cor van Stamplein. Een delegatie met enkele voertuigen van de Red Ball Express zal samen met burgemeester Hoes daar bloemen leggen en een moment stilte houden. Gezien de geringe afstand is het mogelijk voor de andere deelnemers om de plechtigheid lopend te bereiken.

De ca. 75 km lange rondrit zal vele plaatsen van historische betekenis uit de Tweede Wereldoorlog passeren, zowel binnen als buiten de Haarlemmermeer.

De voertuigen keren vanaf 16.00 uur terug bij CRASH museum en zijn dan ook weer te bezichtigen voor het publiek.
Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug.

Voor sommige deelnemers is het belangrijk te weten, dat een deel van de route over een smalle dijk gaat waar een max. asdruk van 2.4 ton is toegestaan en max. breedte van 2.20 cm.

Heeft U nog vragen neem contact op met de RBE commissie, via email; rbe@crash40-45.nl of tel.nr. 06-4058 2448.