image_pdfimage_print

Bevrijding en opruimenBevrijding en Vergelding. Nederland was vanaf 10 mei 1940 bezet door de Duitsers. In de oorlogsjaren die volgden werden veel Nederlanders verraden, opgepakt, gevangen gezet, naar concentratiekampen afgevoerd of geëxecuteerd.

Verzet

Een deel van de Nederlanders kwam in verzet tegen de bezetter. Een ander deel hielp weer bij het onderduiken van gezochte of bedreigde personen. Weer een ander deel was de bezetter welgezind, op wat voor manier dan ook.

Bevrijding

Eind 1944 werd het zuidelijke gedeelte van Nederland bevrijd en het noordelijke deel van Nederland kreeg vervolgens te maken met een zeer strenge winter en weinig eten of drinken. Uiteindelijk na 5 zware jaren werd geheel Nederland bevrijd van de Duitse bezetter.

Omdat er geen overheid meer was die voor de veiligheid en orde moest zorgen in het bevrijde Nederland werd in 1944 officieel de tot dan toe weinig samenwerkende verzetsgroepen samengebundeld tot de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten, kortweg BS.

Vergelding

De bevrijding bracht feestvreugde en rekeningen werden vereffend. Mensen waarvan men zeker wist dat zij met de bezetter hadden samengewerkt werden opgepakt. Maar ook als men maar een flauw vermoeden had of gewoon met iemand nog een appeltje had te schillen werden deze mensen opgepakt. Vrouwen en meisjes die met een Duitse soldaat verkering hadden gekregen werden opgepakt en publiekelijk vernederd en kaalgeschoren. Men noemde deze vrouwen “Moffenmeiden”.

In de expositie wordt de vreugde van het einde van de oorlog getoond en de vernedering die sommige mensen, al dan niet terecht, moesten ondergaan.

Deze expositie loopt t/m 11 augustus 2018

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.