Nederlandse geheim agenten

In 2012 is een permanente tentoonstelling geopend over Nederlandse geheim agenten van het Bureau Bijzondere Opdrachten, de andere ‘soldaten van Oranje’. Centraal in deze tentoonstelling staat het verhaal van verzetsstrijdster en geheim agente Jos Gemmeke.

Nederlandse geheim agenten

Na haar overlijden op 20 december 2010 kreeg het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 nieuwe aanwinsten in de collectie, n.l. persoonlijke voorwerpen die Jos Gemmeke in haar tijd als geheim agente gebruikte of voorwerpen die een relatie hebben met haar werk als parachutiste of lid van de First Aid Nursing Yeomanry (FANY).

Er kwam echter uit haar nalatenschap ook een onwaarschijnlijk groot archief naar het museum met informatie over Nederlandse geheim agenten, alles verzameld Eddy de Roever, de veel te jong overleden auteur en rapporteur van de Stichting ’40-’45 die met maar liefst vier boeken het werk van de agenten, die werkten voor het Bureau Bijzondere Opdrachten aan de vergetelheid wist te ontrukken. Er waren echter ook bijzondere, persoonlijke voorwerpen van de agenten bij. Het fotomateriaal uit dit archief en de voorwerpen, die jaren geleden aan Jos Gemmeke werden overgedragen, zijn gebruikt om het heldhaftige werk van de verzetsmensen in dit museum opnieuw in de schijnwerpers te zetten.

Bijzondere collectie Jos Mulder Gemmeke

CRASH was zeer vereerd toen bleek dat de nabestaanden van Jos Gemmeke een deel uit haar nalatenschap aan het museum wilden schenken. Voorwerpen, persoonlijke zaken, documentatie en foto’s, alles betrekking hebbend op gebeurtenissen uit de Nederlandse spionage geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Want de familie schonk niet alleen persoonlijke voorwerpen van geheim agente Jos Gemmeke, maar ook vijf dozen vol met documenten en voorwerpen uit de nalatenschap van de schrijver Eddy de Roever.