image_pdfimage_print

HET NEDERLANDSE LUCHTRUIM GEDURENDE DE TWEEDE wERELDOORLOG

Een belangrijk gedeelte van de vijandelijkheden gedurende de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 speelde zich in de lucht af, de luchtoorlog. Naarmate de oorlog langer duurde en de geallieerde industrie steeds grotere aantallen vliegtuigen ging produceren, werden de inwoners van het bezette Nederland getuige van het overvliegen van enorme luchtvloten op weg naar Duitsland.

Door intensieve luchtbombardementen probeerden de Geallieerden de Duitse oorlogsindustrie lam te leggen en het moreel van de bevolking te breken. Felle gevechten met Duitse jachteskaders waren het gevolg, terwijl ook de beruchte FLAK (het Duitse luchtdoelgeschut) zijn tol eiste. Nederland, liggend op de voornaamste aanvliegroute voor de Geallieerden, kreeg van deze strijd ook zijn deel. Duizenden vliegtuigen van vriend of vijand werden op de heen- of terugvlucht, overdag of in de nacht boven ons land neergehaald en verdwenen in de bodem of in het IJsselmeer, Wadden- of Noordzee.

In de verschillende hallen vertellen wij het verhaal van de luchtoorlog aan de hand van de door CRASH geborgen resten van vliegtuigen. Zo hebben wij resten van: Mosgutito’s , een Marauder, een aantal Spitfire’s een Wellington, een Lancaster en een Mustang. Zo tonen wij ook een Daimler motor uit een Bf109, een Focke wulf en een Junkers.