De Luchtoorlog

Het Nederlandse luchtruim gedurende de Tweede Wereldoorlog

Een belangrijk gedeelte van de vijandelijkheden gedurende de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 speelde zich in de lucht af, de luchtoorlog. Naarmate de oorlog langer duurde en de geallieerde industrie steeds grotere aantallen vliegtuigen ging produceren, werden de inwoners van het bezette Nederland getuige van het overvliegen van enorme luchtvloten op weg naar Duitsland.
Door intensieve luchtbombardementen probeerden de Geallieerden de Duitse oorlogsindustrie lam te leggen en het moreel van de bevolking te breken. Felle gevechten met Duitse jachteskaders waren het gevolg, terwijl ook de beruchte FLAK (het Duitse luchtdoelgeschut) zijn tol eiste. Nederland, liggend op de voornaamste aanvliegroute voor de Geallieerden, kreeg van deze strijd ook zijn deel. Duizenden vliegtuigen van vriend of vijand werden op de heen- of terugvlucht, overdag of in de nacht boven ons land neergehaald en verdwenen in de bodem of in het IJsselmeer, Wadden- of Noordzee.
In de verschillende ruimten vertellen wij het verhaal van de luchtoorlog aan de hand van de door CRASH geborgen resten van vliegtuigen. Zo hebben wij resten van de Havilland Mosquito’s, een Martin B-26 Marauder, een aantal Supermarine Spitfires een Vickers Wellington, een AVRO Lancaster en een North American P-51 Mustang. Zo tonen wij ook een Daimler motor uit een Bf 109, resten van een Focke Wulf en van een Junkers Ju 88. Daarnaast zijn in de Spitfire Hal een gereconstrueerde Spitfire, motoren van een Short Stirling, van een B-17, van een Fokker G-1 en van een Halifax ondergebracht.