CRASH Radiokamer

CRASH Radiokamer

Deze radiokamer is opgedragen aan de radiotelegrafisten van de Tweede Wereldoorlog

PI4C is de ‘call sign’ van ons amateur radio station. Ons radio station, gevestigd in de radio kamer van het Crash Luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40-’45, maakt gebruik van apparatuur uit de 2e wereldoorlog en van andere vintage apparatuur. Het hoofddoel van de radiokamer is het gebruiken van de apparatuur uit de Tweede Wereldoorlog.
Het station is iedere zaterdag in de lucht tijdens de openingstijden van het museum, tussen 11:00 en 16:00. Wij zijn ook iedere woensdag in de lucht voor communicatie met de 618T Special Interest Group net.
Onze trots is de op de foto zichtbare WW2 RAF radiotelegrafisten tafel, compleet met een R1155 ontvanger (onder) en een T1154 zender, (boven) en een Fishpond indicator (links). Deze apparatuur is in de laatste oorlogsjaren gebruikt voor lange afstand communicatie in Morse tussen Bomber Command Group Headquarters (het hoofdkwartier op de grond) en de vliegtuigen in de lucht. Deze zend/ontvang installatie is volledig gerestaureerd en functioneert uitstekend. Wij zijn met deze installatie regelmatig In de lucht op, of de frequentie van de Dutch Surplus Radio Society’s op 3705 kHz, of de UK VMARS frequenties 3615 and 7073 kHz.
Een modernere transceiver die wordt gebruikt is de hoog vermogen Collins 618T 400w SSB aircraft transceiver. Deze wordt gebruikt op alle amateurbanden voor zowel wereldwijde als lokale communicatie Dit apparaat wordt iedere woensdagmiddag gebruikt op 40m voor het 618T Special Interest Group net.
Een apparaat dat ook op de AM band kan worden gebruikt is een volledig werkende Signal Corps AN/GRC-9 met een hoog vermogen LV80 versterker en een Duitse SEG- 15 transceiver.

Er worden regelmatig speciale evenementen georganiseerd.

In het verleden heeft ons station de call signs: PH6CRASH, and PH6SPITFIRE gebruikt.

Zendamateurs met een zendmachtiging (waarvan sommigen een 618T transceiver bezitten) zijn: Anton, PE1JAS, Geert, PA7ZEE, Gerard, PA3GRK, Gerrit, PA0GJC, Herman, PH1DTC, Trevor, PA3BOH,  en Maurice PD4MVG.

De meesten zijn ook lid van de Dutch Surplus Radio Society (SRS).

In de vitrines tegenover de werkende transceivers zijn verscheidene Britse en Amerikaanse sets te vinden waaronder een R1132 VHR receiver, een Amerikaanse SCR522 VHF transceiver, een US Navy RU receiver en GF transmitter, US Air Force Command sets, en een British Army WS-19, een Army WS-62, en een Army R107 receiver.
In de rest van het museum zijn delen van apparatuur de vinden die van crash sites zijn geborgen inclusief delen van een R1155, TR9, TR1143, Gee set en andere Radar en elektra onderdelen.

PI4C is op QRZ.com met links met het museum.

Klik HIER om een indruk van Morse seinen te krijgen