Logo Stelling van Amsterdam museum

Museum Introductie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortten enkele tientallen Geallieerde, Duitse en Nederlandse vliegtuigen neer in en rondom de Haarlemmermeer.
De geschiedenis van deze crashes is ondergebracht in dit bijzondere museum, het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum’40-’45, gevestigd In Aalsmeerderbrug in een fort van de  Stelling van Amsterdam.

Het museum bevat een unieke collectie voorwerpen en documentatie over de Tweede Wereldoorlog en dan vooral over de luchtoorlog boven Nederland en over het verzet. Er is een aantal vaste exposities te bekijken over de lucht oorlog, het verzet en onderduiken. Daarnaast zijn er tijdelijke exposities met wisselende onderwerpen. Vanaf 12 mei is de expositie “Bevrijding en Vergelding” te bezichtigen. In de expositie wordt de vreugde van het einde van de oorlog getoond en de vernedering die sommige mensen, al dan niet terecht, moesten ondergaan.
Ook is er een radiokamer waar regematig wereldwijd contact wordt gelegd met oude zender- ontvangers uit de Tweede Wereldoorlog.

De stichting Crash Research in Aviation Society Holland beheert het museum waarin het resultaat van ruim 25 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven De Haarlemmermeer en daarbuiten belicht wordt.

Die collectie is tentoongesteld in een aantal hallen met ieder een verschillend hoofdthema.
Klik HIER voor een impressie van het museum.