image_pdfimage_print

Emotioneel weerzien na 72 jaar van Mosche Gaaton en Jan Dirk Breijer.

Auteur: Jan Kuijpers (een van onze donateurs en een nakomeling van de familie Breijer) Dit weerzien is als volgt tot stand gekomen.

In een regionale krant (2016) las ik dat Mosche Gaaton 9 mei 2016 op bezoek was geweest in het Crash Museum. (Lees HIER dat artikel.) In het desbetreffende artikel in deze krant stond dat Mosche in de 2e wereldoorlog ondergedoken had gezeten bij de familie Breijer aan de IJweg 1742 in Nieuw-Vennep.
Hierop ontstond bij mij het idee om Mosche weer in contact te brengen met mijn Oom Jan-Dirk Breijer. Jan Dirk Breijer woont in Ontario (Canada). Hij is het nog enig levende “kind” (89 jr) van Antje en Sam Breijer.
Ik was er van overtuigd dat hij dit contact zeer op prijs zou stellen.Ik heb het e-mailadres van een zoon van Mosche Gaaton via de secretaris van het museum Crash 40-45 gekregen.

Ontmoeting na 72 jaar

De eerste contacten ontstonden via de e-mail (de dochter van Jan Dirk Breijer en de zoon van Mosche Gaaton) en later belden Mosche mijn oom Jan Dirk zelf op. Hierna volgden er nog vele telefoontjes tussen deze twee.
Mosche Gaaton nodigde mijn oom uit om naar Israël te komen maar vanwege zijn hoge leeftijd (89 jaar) durfde mijn oom dit niet meer aan. Mijn Oom nodigde hierop Mosche uit om naar Canada te komen en deze accepteerde de uitnodiging en zou samen met zijn twee zoons naar Canada komen.
Omdat ik dit speciale moment niet wilde missen ben ik ook samen met mijn vrouw naar Canada gegaan. Op 7 juni 2017 zagen Jan-Dirk (John) Breijer en de voormalig onderduiker Mozes Grootkerk (Mosche Gaaton) elkaar weer na 72 jaar op de luchthaven London, Ontario, Canada.
Het eerste wat John Breijer zei: Hé Wimpie ken je me nog? (onderduiknaam van Mosche).
Dit emotionele moment zal ik niet snel vergeten! 72 jaar later!

Wij (Zeev, Jan en Nel Kuipers, Ido en Mosche) waren te gast bij de bij de dochter en schoonzoon van mijn oom Jan Dirk Breijer. Dochter en nicht Jo en Schoonzoon Vic in het midden.

Vanuit Nederland hadden wij de afbeelding van het straatnaambord van de Antje Breijerstraat uit Hoofddorp meegenomen en aan onze Oom John gegeven.

Mosche Gaaton had een ingelijste foto van de Breijersboom in het herdenkingspark Yad Vashem Jeruzalem voor Oom Jan Dirk als cadeau meegenomen.