Open 11-16 uur

22-08-2020 13:00 - 18:00
Crash luchtoorlog- en verzetsmuseum'40-'45
Phone:0612744634
Address: Fort bij Aalsmeer Aalsmeerderdijk 460 1436 BM Aalsmeerderbrug

Gehele dag open

Related upcoming events

 • 09-08-2020 12:00 - 09-08-2020 17:00

  Open 11-16 uur

 • 15-08-2020 14:00 - 15-08-2020 14:30

  15 augustus wordt de tijdelijke expositie 'De Vergeten Oorlog' over Nederlands Indië om 12:00 uur geopend.

  De periode 1942 1945 wordt de vergeten oorlog genoemd omdat de 'gemiddelde Nederlander' wel op 4 herdenkt en op 5 mei viert, maar als ze gevraagd wordt wat de beide data 14 en 15 augustus betekenen blijft het vaak angstvallig stil. CRASH wil graag die oorlog herdenken en onder de aandacht brengen. De expositie belicht zowel het militaire deel als het burgerleven. U kunt een diorama met militairen zien maar ook een maquette van een Nederlands Indisch huis. Daarnaast is ook een Indische woonkamer te zien.

 • 12-09-2020 13:00 - 12-09-2020 18:00

  Het fort bij Aalsmeer doet mee aan Open Monumentendag op 12 en 13 september op het Fortterrein

  MIJNFORT EN CRASH WERKEN SAMEN met kunstenaars AAN EEN UITGEBREID PROGRAMMA VOOR JONG EN OUD.

  Crash Museum
  ‘Hoe navigeert een piloot in een gevechtsvliegtuig zonder hi-tech apparatuur’? Welke rol speelt het landschap hierbij? Hoe kun je als bezoeker zijn positie in de huidige tijd ervaren? Twee kunstenaars gaan hiermee aan de slag.
  Niet alleen bemanningen zoeken hun doel tijdens een missie, maar ook in hun gehele leven. Wat CRASH intrigeert is de vraag: “Wat heeft geleid tot het brengen van zoveel offers door op die missies te gaan? Was dat het resultaat van een bewuste keuze in hun leven of waren het avontuurzoekers en opportunisten? Zo ook houdt CRASH de vraag bezig waarom mensen onderduikers hebben opgenomen en geholpen op hun vlucht naar veiligheid.
  Een rondgang door het museum zal de bezoekers enigszins verduidelijken wat “de mens in de oorlogsjaren heeft bezield”. Een ander aspect is de geschiedenis van het fort zelf, die zal worden verteld tijdens een bezoek aan het museum.

  MijnFort
  ‘Wat heeft de werkende mens nodig om koers te kunnen houden in leven en werk’? ‘Wat is de rol van zelfsturing, eigenaarschap en samenwerken met wat er is’? Hoe kun je als bezoeker inspiratie opdoen voor de dilemma’s die je dagelijks tegenkomt, en welke rol kan het landschap van het fort hierin nieuwe inzichten bieden? Een aantal kunstenaars zal in het landschap op en rondom het fort diverse objecten ontwikkelen waar de bezoekers langs wordt geleid.
  We hebben een aanvraag gedaan bij het ROC Airport College om met studenten Luchtvaartdienstverlening en Logistiek hier een bijdrage aan te leveren.

  Kunstenaars
  In voorgaande jaren is reeds ervaring opgedaan met werkperiodes voor kunstenaars op het fort. Onder de titel AIRFort hebben in 2018 en 2019 een 5-tal kunstenaars in de zomerperiode projecten uitgevoerd rond het thema "leven met de luchthaven", een eigentijdse ‘omreisgids’ voor bewoners van de regio Schiphol die hun relatie met de luchthaven op een nieuwe manier wilden beleven. Aan de bezoeker werd een actieve inbreng gevraagd. Rode draad in alle getoonde werken was dat elke voorwaartse beweging weer terugkomt op de plek waar hij begon. Voortbouwend op die ervaring kan het AIRFort programma als stabiele onderlegger functioneren voor de activiteiten rond de OMD.

  Jongeren
  Jongeren zijn doorgaans niet betrokken bij OMD. Via Podium voor Architectuur als aanvrager voor Comité Haarlemmermeer heeft OMD een bijdrage beschikbaar gesteld.
  Met en door jongeren worden video’s gemaakt en gedeeld op weg naar 12 september met focus op de forten. Voor Fort bij Aalsmeer wordt gedacht aan fysieke acties zoals video shoots, beleving via de VR-technologie. Dit programma wordt samengesteld met en voor MBO-studenten AirportCollege.

  New generation
  Als de ouders wandelen of luisteren organiseren we kinderworkshops met cofinanciering en organisatie via Podium voor Architectuur – tussen 14.00-16.00 uur met ruimte voor 15 kinderen die deelnemen, gratis en op intekening. Onderwerp: landschap en het zichtbaar maken van je voetafdruk.

  Tijdens OMD zijn de forten verbonden via de Geniedijk met de activiteiten in het Stadscentrum Hoofddorp de Forten Hoofddorp en Vijfhuizen.