Beoordelingsdagen oorlogsmateriaal

08-08-2021 10:00 - 16:00
Herhaal elke dag totdat 08-08-2021

Veel mensen hebben thuis nog spullen liggen uit de Tweede Wereldoorlog. Soms ligt dat vergeten te verstoffen. Soms is het een waardevolle herinnering aan een van de voorouders.

Dat kan varieren van een insigne of wing tot documenten en foto’s, delen van een uniform en nog veel meer.

Op deze zaterdagen en zondagen kunnen spullen die uit de Tweede Wereldoorlog stammen ter beoordeling worden aangeboden. Wij hebben vrijwilligers klaar staan die de meegebrachte spullen op waarde kunnen schatten. Waarde gaat niet alleen over geld, maar zeker ook over de waarde die het hebben en tonen van zo een object heeft voor de huidige generaties en voor de eigenaar.
Wij zij dan ook zeer geïnteresseerd in het verhaal achter de spullen of de herkomst, voor zover die bekend is. Als die onbekend is, maar er wel een aanknopingspunt bestaat, kan ons Historisch Onderzoek Team op zoek gaan naar het verhaal en de herkomst.
Mocht u de spullen weer me naar huis willen nemen is dat natuurlijk geen probleem. U gaat dan meestal met meer kennis weg.

Wij zij in ieder geval op zoek naar kinderspeelgoed uit de Tweede Wereldoorlog om onze in opbouw zijnde expositie ’Kinderspeelgoed uit de Tweede Wereldoorlog’.

Indien u uw spullen aan ons wilt afstaan kan dat in de vorm van een bruikleen of schenking. Uw bijdrage wordt in dat geval geregistreerd en gefotografeerd en vastgelegd in een bruikleen- of schenkingscontract.

Related upcoming events

 • The Red Ball Express 2023
  23-09-2023 10:30 - 23-09-2023 16:30

  Op zaterdag 23 september wordt de 21ste editie van de historische rondrit genaamd de 'Red Ball Express' verreden, waarbij authentieke voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog door de regio zullen rijden.

  Deze rit is in de afgelopen jaren een historisch begrip in de regio en daar buiten geworden. Zaterdag 23 september zal de 'Red Ball Express' weer rijden met een rit door de Haarlemmermeer.
  De aankomst en vertrek is bij het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 (Fort bij Aalsmeer).

  De ca. 50 km lange rondrit zal vele plaatsen van historische betekenis uit de Tweede Wereldoorlog passeren en/of aandoen. Daarmee worden mensen die vochten en vielen voor de vrijheid herdacht en geëerd. De naam 'Red Ball Express' is een herinnering aan de bevoorradingsroute die door de geallieerden was opgezet vanaf de invasiekusten in Normandië naar het front. Dag en nacht reden konvooien naar het front om alle nodige voorraden aan te vullen.

  Informatie over de ‘Red Ball Express’ rit

  Voor informatie over de Red Ball Express kunt U de website raadplegen: www.redballexpress.nl.
  Voor inlichtingen over de rit kunt u bellen met: Richard Mutsaers: 0621265592 of Raph de Wolf: 0629238380, of stuur een email naar rbe@crash40-45.nl.

  Presentatie en film over de historie van de Red Ball Express 1944

  In het CRASH-museum zal de gehele dag een film te zien zijn die een beeld geeft van de Red Ball Express zoals deze in 1944 reed. Hierdoor krijgen bezoekers achtergrondinfo over deze enorme logistieke operatie in WO2 en extra toelichting door de vrijwilligers van het museum.

  Om 13:00 uur zal Rick Franke een lezing geven over de originele Red Ball Express operatie van 1944

 • boeken en modellen
  28-10-2023 10:30 - 28-10-2023 16:30

  Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 houdt op zaterdag 28 oktober 2023 een verkoopbeurs in het museum en bij goed weer buiten het fortgebouw.

  Te koop zijn: vliegtuig- en automodellen uit kunststof en metaal; nieuwe en tweedehands boeken over de Tweede Wereldoorlog, de luchtvaart en de krijgsmacht. Ook zijn romans over deze onderwerpen te koop. Daarnaast worden militaria verkocht. Dat zijn voornamelijk artikelen die buiten de collectiedoelen van het museum vallen, dus niet uit de periode 1940 – 1945. Verder zullen militaire radio’s worden verkocht.