Expositie ‘Kinderspeelgoed in de Tweede Wereldoorlog’

Expositie: ‘Kinderspeelgoed in de Tweede Wereldoorlog’

Kinderspeelgoed had in de periode van 1940-1945 een extra belangrijke rol voor kinderen die zich in deze verschrikkelijke periode konden terugtrekken in hun eigen veilig gewaande omgeving en de tijd hiermee door kwamen. Daardoor werd speelgoed meer en meer een bron van hoop en troost. Een beer of auto of een lappenpop werd een houvast in angstige en traumatische momenten. Dat ging overal mee naartoe !

De tentoonstelling laat alle facetten zien van het kinderspeelgoed uit de Tweede Wereldoorlog, natuurlijk ook poppetjes zoals soldaten, cowboys en indianen. Die zijn vaak met de hand gemaakt door hun vader of een oom, maar ook het speelgoed dat werd geproduceerd en gewilde cadeautjes waren wordt getoond. Dat gaat van een simpel houten vliegtuigje tot imposante bouwwerken van Meccano of gemaakt van vliegtuigaluminium dan wel van lood gegoten, of houten speelgoed gemaakt door de Canadese soldaten in Brabant in December 1944. Dat is als Sinterklaas presentjes uitgedeeld aan de kinderen.

De samensteller en CRASH vrijwilliger Richard Mutsaers heeft een bijzondere collectie bij elkaar weten te brengen, van een bootje gemaakt van blikken van de voedseldroppingen tot een trapkar.

Een groot diorama toont een beeld van een deel van bevrijd Nederland waarbij het landschap deels is overgenomen door de bevrijdingslegers. Alle objecten zijn kinderspeelgoed.

De kinderjaren van Elisabeth Stienstra (roepnaam Els), geboren in 1943 in Haarlem is het belangrijke middelpunt van deze tentoonstelling. Haar collectie speelgoed met foto’s en haar verhaal over de vlucht uit Haarlem naar de Wieringermeer is de basis van deze kinderspeelgoed tentoonstelling. Haar kleine blauwe klompjes die ze als 1,5 jaar oud meisje droeg, zijn in de expositie te zien, met als tastbare herinnering het koffertje met al haar kinderspeelgoed

Deze expositie is naar verwachting tot en met maart 2022 te zien zijn.

Related upcoming events

 • 18-09-2021 10:00 - 18-09-2021 16:00

  Het museum is op iedere zaterdag en 2e zondag van de maand geopend van 10 to 16 uur

 • 25-09-2021 10:00 - 25-09-2021 16:00

  Het museum is op iedere zaterdag en 2e zondag van de maand geopend van 10 to 16 uur

 • 25-09-2021 11:30 - 25-09-2021 13:00

  Wilt U meer weten over de grootste bombardement missie van de Tweede Wereldoorlog?

  Kom dan  luisteren naar Joost de Raaf zijn verhaal.

  Deze missie is door meer dan 2000 bommenwerpers en jagers uitgevoerd op 24 december 1944. Het was een knap staaltje logistiek, planning en coördinatie. Joost de Raaf heeft deze missie uitgebreid bestudeerd en vertelt op zaterdag 25 september  om  11:30 uur uitgebreid over deze grootste missie die de Achtste Luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft uitgevoerd.
  Met o.a. Google Earth wordt een beeld geschetst van de omvang van deze missie.

  Kaarten reserveren

  Bezoekers van het museum, en een van de lezingen moeten zich opgeven via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/.
  Per lezing kan een beperkt toehoorders worden toegelaten, dus geef u snel op.