Op de vroege avond van 20 december 1942 stegen 232 bommenwerpers op van vliegvelden verspreid over Oost-Engeland. De luchtaanval was gericht op de stad Duisburg, een logistiek centrum in het hart van het Roergebied. Van die 232 toestellen waren er 111 van het type Lancaster. Van die aanval op Duisburg keerden er 12 vliegtuigen niet terug in Engeland, een verliespercentage van meer dan 5 procent.
Eén van die twaalf neergeschoten vliegtuigen was een Lancaster van 97 Squadron van de Royal Air Force. Het was drie uur eerder opgestegen van het vliegveld Woodhall Spa en kwam die avond om elf minuten over negen brandend neer in Amsterdam Noord. Het was geraakt door het Duitse afweergeschut. Er waren geen overlevenden onder de zevenkoppige bemanning van het toestel.
Één bemanningslid wist nog uit het toestel te komen maar kwam ongelukkigerwijze op een dakkapel terecht en werd op slag gedood. De andere zes bemanningsleden vonden hun einde in het gecrashte toestel in het Volewijkspark in Amsterdam Noord. Twee van hen werden de volgende dag door de brandweer geborgen en samen met het derde slachtoffer zij begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Pas in 1962 bij de aanleg van de IJ-tunnel werden de vier andere slachtoffers gevonden en het wrak van de Lancaster R5512 geruimd.
Twintig jaar hebben deze bemanningsleden als vermist voor de nabestaanden te boek gestaan. Pas in 1962 zijn deze vier geïdentificeerd en begraven op de Canadian War Cemetery Groesbeek bij Nijmegen.
Op 20 december van dit jaar is het exact 80 jaar geleden dat de bemanning van Lancaster R5512 het ultieme offer bracht. Stichting Lancaster R5512 is opgericht met als doelstelling een gedenkteken op de crashsite te plaatsen ter nagedachtenis aan het offer van de bemanning van Lancaster R5512. Wij streven ernaar om de gedenkplaat op 20 december 2022 te onthullen in tegenwoordigheid van nabestaanden.
Jos de Groot, voorzitter van Stichting Lancaster R5512 vertelt op zaterdag 5 november om 13:00 uur over deze bijzondere gebeurtenis en de zoektocht naar de details van de crash.
Bijwonen van de lezing is inbegrepen bij bezoek aan het museum.