Lezing: De Mosquito “The Wooden Wonder”

De Mosquito was het snelste en meest veelzijdige toestel van de Tweede Wereldoorlog. Uniek aan dit toestel is dat het van een verlijmde houten constructie is gemaakt.

De Mosquito is het snelste vliegtuig van de Tweede Wereldoorlog. Het had een topsnelheid van bijna 600 km/u. Het werd ingezet als:

  • Foto verkenners,
  • Bommenwerpers,
  • (Nacht)jagers,
  • Jager-bommenwerpers,
  • Trainers,
  • Torpedo bommenwerpers,
  • Doelslepers.

Rick Franke vertelt over het ontwerp, de bouwwijze, de inzet en ook de verschillende Mosquito’s waarvan CRASH resten in de expositie heeft liggen.
De lezing wordt op 17 juni om 13:00 uur gehouden.

 

Related upcoming events

  • Engelse loopgraaf
    30-09-2023 13:00 - 30-09-2023 14:00

    Het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40-‘45 richt zich op de Tweede Wereldoorlog. Het is echter goed om te beseffen wat er voor en tijdens de eerste Wereldoorlog is voorgevallen om de aanleiding tot de Tweede Wereldoorlog te begrijpen. Daarom vertelt Hans Seitzinger over die oorlog.

    De Eerste Wereldoorlog zoals wij hem kennen is een aaneenschakeling van gebeurtenissen, zoals de hele Europese geschiedenis er een is van landjepik en afgunst. Zo is Rusland met de Krimoorlog bezig geweest een ijsvrije haven te krijgen. De Frans Duitse oorlog in 1870 1871 en de Duitse vereniging is hier ook een voorbeeld van. Italië, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië hadden grote koloniën in Afrika. Italië was in 1911 1912 bezig om Libië van de Ottomanen (Turkije) te stelen.
    Italië wilde meer kolonies in Afrika. Engeland, Frankrijk en België waren tegen en zagen hun eigen belangen op het spel staan.

    Duitsland is een machtsblok geworden en heeft een niet aanvalsverdrag met Rusland, Oostenrijk/Hongarije en Italië gesloten. Frankrijk, Engeland en Turkije waren ook verenigd.

    Zo zie je dus dat er een soort evenwicht bestond met allerlei belangen. Later heeft Frankrijk weer een verbond met Rusland en Italië gesloten. Oostenrijk/Hongarije en Rusland hadden hun ogen op de Balkan laten vallen. Frankrijk wilde Elzas-Lotharingen weer terug. Tsjechië had ruzie met Oostenrijk over Bosnië /Herzegovina. De landen waren verdeeld in twee machtsblokken, de geallieerde landen en de Centraal Europese landen.

    Op 16 augustus 1914 viel Rusland Oost Pruisen en Oostenrijk/Hongarije aan. Het aanvalsplan van de Fransen om Elzas/Lotharingen te heroveren liep vast en men kwam geen meter verder. Dus ging men zich ingraven. Uiteindelijk liepen die loopgraven van België tot Zwitserland. Ook in het oosten tegen Rusland ging men zich in graven. Het werd een stellingoorlog.

    De lezing op 30 september wordt om 13:00 uur door Hans Seitzinger gegeven.
    Bezoekers van het museum kunnen deze lezing gratis bijwonen.

  • 11-11-2023 11:00 - 11-11-2023 14:00

    De eerste werkende onderzeeboot is door Cornelis Drebbel gebouwd in 1624. Daarna ontwikkelde deze techniek zich snel. De Turtle was een eenmansduikboot, ook van hout gebouwd, met een booromslag aan boord om een gat in een Engels schip te boren en daar een ontploffingslading in aan te brengen. Deze is tijdens de Amerikaanse bevrijdingsoorlog gebruikt.

    De Hunley was de eerste duikboot die op 15 oktober 1863 tijdens de Amerikaanse burgeroorlog een schip opblies. Er werden ook menselijke torpedo’s gebouwd waarmee o.a. slagschepen zijn opgeblazen. Er zijn ook mini U boten zoals de Bibber gebouwd. De eerste Duitse U boot in de Tweede Wereldoorlog is in Nederland ontworpen en gebouwd en als bouwpakket naar Duitsland gebracht.

    In WO2 ging de ontwikkeling snel, zoals de ontwikkeling van torpedo’s.
    Hans behandelt ook de ontwikkeling van de onderzeeboten van de Nederlandse Marine en ontsnappingen uit gezonken onderzeeboten en natuurlijk mag de atoom onderzeeboot niet ontbreken.

    Kortom, het is een boeiende geschiedenis.

    Hans houdt deze lezing op11 november om 13:00 uur.

  • Beeldbank NIMH Objectnummer 2157_035092
    18-11-2023 13:00 - 18-11-2023 14:00

    Na de “Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam” (ELTA) in 1919, vestigde Anthony Fokker zich in de vrijgekomen gebouwen aan de Papaverweg in Amsterdam. Het was het begin van een lang en roemrijk avontuur. Fokker werd een van de grootse vliegtuigbouwers ter wereld en deed baanbrekend werk in de civiele luchtvaart. Hij overleed in 1939 na een kortstondige ziekte. Direct na de capitulatie in mei 1940 moest de Fokker fabriek voor de bezetter werken. Gedurende de oorlogsjaren werd er volop geproduceerd. In 1943 besloten de geallieerden de fabriek te bombarderen. Helaas kwamen de meeste bommen terecht op de burgerbevolking in plaats van op de Fokker fabriek. Veel Amsterdammers lieten daarbij het leven of raakten gewond.

    Deze lezing door Peter de Raaf gaat over Fokker in de oorlogsjaren. Wat gebeurde er? Hoe zag het eruit? Wat is er nog van terug te vinden?

    Peter de Raaf houdt deze lezing twee keer, de eerste om 10:30 uur, de tweede om 12:30 uur.

    Als gevolg van de beperkingen ingevolge de COVID-19 richtlijnen verzoeken wij bezoekers 1,5 meter afstand te houden en moeten bezoekers een mondkapje dragen. Bezoekers van het museum, en de lezing moeten zich opgeven via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/.
    Per lezing kunnen slechts een beperkt aantal toehoorders worden toegelaten, dus geef u snel op.

    Deze lezing is uitstekend te combineren met een bezoek aan het museum.
    Toegang tot de lezing is gratis voor bezoekers aan het museum.