Lezing: De Geallieerde Vliegvelden in Engeland tijdens WO 2

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de geallieerden in Engeland ruim 700 vliegvelden in gebruik. Deze vliegvelden waren zo gepositioneerd dat ongedacht de aanvliegroute er altijd wel een was waarop men landen kon. De vliegvelden lagen in een driehoek van ruim 15 km uit elkaar en hadden meestal een banenstelsel van drie start- of landingsbanen. Tijdens de oorlogsjaren bleek al gauw dat er steeds meer vliegvelden nodig waren. Dit resulteerde in 1942 tot de oplevering van 125 nieuwe vliegvelden. Voor het juiste begrip: Er werd iedere drie dagen één vliegveld opgeleverd! Vandaag de dag is er nog veel te zien van die vliegvelden.

De lezing van Peter de Raaf begint op zaterdag 25 maart om 13:00 uur en gaat over ’toen en nu’ met ook door Peter zelfgemaakte beelden. Het is een fascinerend verhaal over vliegvelden, gebouwen en mensen. Wat Peter ook laat zien is dat wij vandaag de dag nog de mogelijkheid hebben om het Engelse landschap met andere ogen te bekijken. De oude vliegvelden zijn vaak nog herkenbaar.

Openingstijden

Deze lezing is goed te combineren met een uitgebreid bezoek aan het CRASH luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45, Aalsmeerderdijk 460, 1436 BM te Aalsmeerderbrug bij Rijsenhout. Het museum is geopend op zaterdag en de 2e zondag van de maand van 10.30 tot 16.30 uur.

De toegang bedraagt € 7,50 voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar. kinderen van 7 tot 12 jaar betalen € 4,00. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang.

Toegang reserveren

Bezoekers van het museum, en/of de lezing kunnen zich opgeven via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/. Per lezing kan een beperkt aantal toehoorders worden toegelaten, dus geef u snel op.

Related upcoming events

  • 15-04-2023 10:30 - 15-04-2023 16:30

    Opening Fortenseizoen

    Proef de geschiedenis bij CRASH

    Her en der kan je in ons land merkwaardige bouwwerken tegenkomen, ogenschijnlijke nutteloze dammen en sluizen, groene heuvels waaronder een fort of bomvrije schuilplaats blijkt schuil te gaan. Het zijn onderdelen van ons voormalige militaire verdedigingslinies, de z.g. “waterlinies”, waar “de Stelling van Amsterdam” ook eens toe behoorde. Deze linie ligt in een wijde boog rond onze hoofdstad, is 135 km lang, bestaat uit dammen, dijken en sluizen, en niet minder dan 42 forten.

    Lezing over de Stelling van Amsterdam

    Gijs Dirkzwager neemt u mee op reis door de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam en van het fort bij Aalsmeer. Aansluitend aan de lezingen kunt u mee met een rondleiding over het Fortterrein.

    De lezing wordt op 15 april om 11:00 uur en om 13:00 gegeven.

    Rondleiding in en om het Fort bij Aalsmeer

    Op 15 april organiseert CRASH aansluitend aan de lezing rondleidingen over het terrein en door het Fort bij Aalsmeer. Dit fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam.

    Ontdek het prachtige linielandschap en dompel u onder in de historie van het fort.

    U komt in delen van het fort die normaal niet toegankelijk zijn voor de bezoekers van het museum. De niet gebruikte delen van het fort zijn vies en koud, dus trek geen nette kleding aan en draag stevig schoeisel. Als u een zaklamp heeft, neem die mee. Ook komt het fort terrein uitgebreid aan bod tijdens deze rondleiding. De rondleiding begint aansluitend aan de beide lezingen.

     

     

  • 22-04-2023 13:00 - 22-04-2023 14:30

    In de Lezing Vliegparken in West Nederland vertelt Peter de Raaf over de vliegvelden die in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog in gebruik waren bij de Nederlandse JAVA.

    Op 10 mei 1940 opende de Duitse Wehrmacht en Luftwaffe de aanval op Nederland. Operation: “Fall Gelb” genaamd. De Luftwaffe had de opdracht zo snel mogelijk de Nederlandse vliegvelden en vliegtuigen uit te schakelen. Daartoe werd in de vroege Ochtend “Fallschirmjäager” en luchtaanvallen uitgevoerd op de Nederlandse vliegparken en hun omgeving, vooral in het westen van ons land. Het was een ongelijke strijd Nederland had 125 gevechtsklare vliegtuigen tegen en overmacht van ruim 900 toestellen aan Duitse zijde. Dit is een verhaal over die vliegparken: waar lagen ze, wat gebeurde er en is er nog wat van terug te vinden.

    Peter de Raaf houdt de lezing op 22 april om 13 uur gegeven.

  • Lezing de Meidagen van 1940
    05-05-2023 13:00 - 05-05-2023 14:00

    Lezing De Meidagen van 1940 en de bevrijding van de Haarlemmermeer in beelden

    Op 10 mei 1940 viel Duistland ons land binnen. In een 5 dagen durende slag werd Nederland bezet en moest de bevolking vijf jaar onder het juk van de bezetter leven.

    Rick Franke vertelt over de meidagen van 1940, maar start in het Interbellum. Daarna komt "Fall Gelb" aan bod, de inval van Nazi Duitsland op Nederland. Vervolgens wordt de opzet van de Luchtvaart Afdeeling (LVA) van het Nederlandse leger besproken. De meidagen van 1940 wordt afgesloten met een overzicht van de belangrijkste vliegparken in Nederland,

    Afgesloten wordt met beelden van de bevrijding van de Haarlemmermeer.

    De lezing begint om 13:00 uur,