Lezing: De Geallieerde Vliegvelden in Engeland tijdens WO 2

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de geallieerden in Engeland ruim 700 vliegvelden in gebruik. Deze vliegvelden waren zo gepositioneerd dat ongedacht de aanvliegroute er altijd wel een was waarop men landen kon. De vliegvelden lagen in een driehoek van ruim 15 km uit elkaar en hadden meestal een banenstelsel van drie start- of landingsbanen. Tijdens de oorlogsjaren bleek al gauw dat er steeds meer vliegvelden nodig waren. Dit resulteerde in 1942 tot de oplevering van 125 nieuwe vliegvelden. Voor het juiste begrip: Er werd iedere drie dagen één vliegveld opgeleverd! Vandaag de dag is er nog veel te zien van die vliegvelden.

De lezing van Peter de Raaf begint op zaterdag 25 maart om 13:00 uur en gaat over ’toen en nu’ met ook door Peter zelfgemaakte beelden. Het is een fascinerend verhaal over vliegvelden, gebouwen en mensen. Wat Peter ook laat zien is dat wij vandaag de dag nog de mogelijkheid hebben om het Engelse landschap met andere ogen te bekijken. De oude vliegvelden zijn vaak nog herkenbaar.

Openingstijden

Deze lezing is goed te combineren met een uitgebreid bezoek aan het CRASH luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45, Aalsmeerderdijk 460, 1436 BM te Aalsmeerderbrug bij Rijsenhout. Het museum is geopend op zaterdag en de 2e zondag van de maand van 10.30 tot 16.30 uur.

De toegang bedraagt € 7,50 voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar. kinderen van 7 tot 12 jaar betalen € 4,00. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang.

Toegang reserveren

Bezoekers van het museum, en/of de lezing kunnen zich opgeven via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/. Per lezing kan een beperkt aantal toehoorders worden toegelaten, dus geef u snel op.

Related upcoming events

  • Geesten op het vliegveld
    10-06-2023 13:00 - 10-06-2023 14:00

    Zowel tijdens als na de Tweede Wereldoorlog deden en doen veel verhalen de ronde over bijzondere en spookachtige verschijningen en gebeurtenissen op en rond oude vliegvelden in Engeland. Het gaat om geestverschijningen of bijvoorbeeld geluiden van mensen in een Control Tower terwijl die helemaal leeg is. Ook hoorde men op gezette tijden muziek van Glenn Miller uit een oude radio terwijl die helemaal niet is aangesloten. Het zijn ongelofelijke, maar waar gebeurde, verhalen gebaseerd op getuigenissen van mensen. Deze lezing geeft een aantal zeer markante voorbeelden. Laat u verassen en geloof een beetje in het ongelofelijke.

    De lezing op 10 juni wordt verzorgd door Peter de Raaf en begint om 13 uur.

  • 17-06-2023 13:00 - 17-06-2023 14:00

    De Mosquito was het snelste en meest veelzijdige toestel van de Tweede Wereldoorlog. Uniek aan dit toestel is dat het van een verlijmde houten constructie is gemaakt.

    De Mosquito is het snelste vliegtuig van de Tweede Wereldoorlog. Het had een topsnelheid van bijna 600 km/u. Het werd ingezet als:

    • Foto verkenners,
    • Bommenwerpers,
    • (Nacht)jagers,
    • Jager-bommenwerpers,
    • Trainers,
    • Torpedo bommenwerpers,
    • Doelslepers.

    Rick Franke vertelt over het ontwerp, de bouwwijze, de inzet en ook de verschillende Mosquito's waarvan CRASH resten in de expositie heeft liggen.
    De lezing wordt op 17 juni om 13:00 uur gehouden.