Lezing: Ardennenoffensief

17-12-2022 11:00 - 14:00
CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45
Phone:0612744634
Address: Fort bij Aalsmeer Aalsmeerderdijk 460 1436 BM Aalsmeerderbrug

Hitler wilde de bevoorradingslijnen van de geallieerden afsnijden. Hij liep rond met de gedachte voor nog één groot offensief. Een militaire overwinning achtte hij noodzakelijk om de hoop op een Duitse eindoverwinning levend te houden.
Op 4 september 1944 hadden de geallieerden Antwerpen bevrijd. Kort daarna beval Hitler een grote aanval voor te bereiden om Antwerpen te heroveren. Er zijn diverse plannen gelanceerd voor het grote Duitse offensief dat oorspronkelijk ’Fall Weihnachtsrose’ werd genaamd. Later liet Adolf Hitler de naam wijzigen in ’Unternehmen Wacht am Rhein’. Het offensief zou bekend worden als het Ardennenoffensief of in het Engels: ’Battle of te Bulge’.

Dit offensief heeft een maand geduurd van 16 december 1944 tot 16 januari 1945. De omstandigheden waren erbarmelijk. De wegen waren slecht en nagenoeg onbegaanbaar. Het was koud winter weer met veel sneeuw en slecht zicht. De Amerikaanse troepen waren niet direct voorbereid op het Duitse offensief. Zij waren vanaf de stranden van Normandië tot dicht bij de Ardennen gevorderd. Na de mislukking van operatie Market Garden gaf de Duitsers tijd om een nieuw front te vormen. Een groot aantal een heden van zowel geallieerd als Duitse tropen speelde een rol in deze tactisch complexe slag. Het verloop was grillig met als belangrijk punt het beleg van Bastogne.

Rick Franke neemt u van dag tot dag mee door deze boeiende slag waarbij landkaarten en foto’s het verhaal ondersteunen.

Hij houdt deze lezing op zaterdag 17 december om 13:00 uur.
Bezoekers van het museum kunnen deze lezing gratis bijwonen

Related upcoming events

  • 15-04-2023 10:30 - 15-04-2023 16:30

    Opening Fortenseizoen

    Proef de geschiedenis bij CRASH

    Her en der kan je in ons land merkwaardige bouwwerken tegenkomen, ogenschijnlijke nutteloze dammen en sluizen, groene heuvels waaronder een fort of bomvrije schuilplaats blijkt schuil te gaan. Het zijn onderdelen van ons voormalige militaire verdedigingslinies, de z.g. “waterlinies”, waar “de Stelling van Amsterdam” ook eens toe behoorde. Deze linie ligt in een wijde boog rond onze hoofdstad, is 135 km lang, bestaat uit dammen, dijken en sluizen, en niet minder dan 42 forten.

    Lezing over de Stelling van Amsterdam

    Gijs Dirkzwager neemt u mee op reis door de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam en van het fort bij Aalsmeer. Aansluitend aan de lezingen kunt u mee met een rondleiding over het Fortterrein.

    De lezing wordt op 15 april om 11:00 uur en om 13:00 gegeven.

    Rondleiding in en om het Fort bij Aalsmeer

    Op 15 april organiseert CRASH aansluitend aan de lezing rondleidingen over het terrein en door het Fort bij Aalsmeer. Dit fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam.

    Ontdek het prachtige linielandschap en dompel u onder in de historie van het fort.

    U komt in delen van het fort die normaal niet toegankelijk zijn voor de bezoekers van het museum. De niet gebruikte delen van het fort zijn vies en koud, dus trek geen nette kleding aan en draag stevig schoeisel. Als u een zaklamp heeft, neem die mee. Ook komt het fort terrein uitgebreid aan bod tijdens deze rondleiding. De rondleiding begint aansluitend aan de beide lezingen.

     

     

  • 22-04-2023 13:00 - 22-04-2023 14:30

    In de Lezing Vliegparken in West Nederland vertelt Peter de Raaf over de vliegvelden die in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog in gebruik waren bij de Nederlandse JAVA.

    Op 10 mei 1940 opende de Duitse Wehrmacht en Luftwaffe de aanval op Nederland. Operation: “Fall Gelb” genaamd. De Luftwaffe had de opdracht zo snel mogelijk de Nederlandse vliegvelden en vliegtuigen uit te schakelen. Daartoe werd in de vroege Ochtend “Fallschirmjäager” en luchtaanvallen uitgevoerd op de Nederlandse vliegparken en hun omgeving, vooral in het westen van ons land. Het was een ongelijke strijd Nederland had 125 gevechtsklare vliegtuigen tegen en overmacht van ruim 900 toestellen aan Duitse zijde. Dit is een verhaal over die vliegparken: waar lagen ze, wat gebeurde er en is er nog wat van terug te vinden.

    Peter de Raaf houdt de lezing op 22 april om 13 uur gegeven.

  • Lezing de Meidagen van 1940
    05-05-2023 13:00 - 05-05-2023 14:00

    Lezing De Meidagen van 1940 en de bevrijding van de Haarlemmermeer in beelden

    Op 10 mei 1940 viel Duistland ons land binnen. In een 5 dagen durende slag werd Nederland bezet en moest de bevolking vijf jaar onder het juk van de bezetter leven.

    Rick Franke vertelt over de meidagen van 1940, maar start in het Interbellum. Daarna komt "Fall Gelb" aan bod, de inval van Nazi Duitsland op Nederland. Vervolgens wordt de opzet van de Luchtvaart Afdeeling (LVA) van het Nederlandse leger besproken. De meidagen van 1940 wordt afgesloten met een overzicht van de belangrijkste vliegparken in Nederland,

    Afgesloten wordt met beelden van de bevrijding van de Haarlemmermeer.

    De lezing begint om 13:00 uur,