Agenda

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de Activiteiten van CRASH? KLIK HIER.

Het museum is de gehele dag geopend van 10:30 tot 16:30.
14 mei is een gedenkwaardige dag. Die dag is het 82 jaar geleden dan Rotterdam is gebombardeerd, wat de capitulatie van Nederland tot gevolg had, gevolgd door 5 jaar leven onder Duitse bezetting.
Die datum vonden wij bij uitstek geschikt om iets speciaals te organiseren.
De eerste activiteit vindt ’s morgens plaats. Om 11:00 uur onthult Mw. Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer een herdenkingsplaquette van SF16, het schijnvliegveld dat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog hadden gebouwd op de locatie waar nu een tomatenkwekerij staat, op de hoek van de Bennebroekerweg met de Aalsmeerderweg.
Daarna ligt de focus op de Meivliegers op onze museum locatie in het Fort bij Aalsmeer, bij Rijsenhout. Aldaar begint de middag met de opening van de middag door onze voorzitter, Peter de Raaf, waarop Mw. Schuurmans om 12:15 uur ook hier de aftrap voor de middag geeft.
De documentaire maker Hans vos vertelt over zijn contacten en ervaringen met de mei vliegers, die ons land in de meidagen met verve hebben verdedigd. Vervolgens vertelt Marc Smeulers, kleinzoon van de zus van Anthony Fokker, om 13:30 uur over de persoon fokker, een bevlogen luchtvaart pionier die veel van de vliegtuigen die in de meidagen hebben gevlogen, aan de LVA heeft geleverd .
Als laatste houdt Peter om 15:00 uur een lezing over het bombardement op Rotterdam op 14 mei. Dat is en zeer boeiend en indringend verhaal dat al op menig luisteraar indruk heeft gemaakt.

duitse bommenwerpers boven Nederland

In de meidagen van 1940 gebeurde er veel in en boven Nederland. Nederland werd verrast door de aanval van de Duitsers en moesten vechten tegen een overmacht van Duitse grondtroepen, parachutisten en tegen de Luftwaffe. Dick Weber neemt u op 21 mei om 11:00 mee door de dertiger jaren, de aanloop naar de meidagen 1940 en de wetenswaardigheden over de opbouw van de Nederlandse verdediging, de krachtmetingen en onenigheid in de leiding van de krijgsmacht. Vervolgens worden de gebeurtenissen tijdens de meidagen belicht. Het is een lange lezing, ca. 2 uur. Daarom is er een pauze ingelast. Tijdens de pauze wordt een film vertoond over de Nederlandse ’Luchtmacht’ in de meidagen.