Agenda

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de Activiteiten van CRASH? KLIK HIER.

< 2022 >
November
ZatNov 0 5

Museum open

CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45
Fort bij Aalsmeer Aalsmeerderdijk 460 1436 BM Aalsmeerderbrug

CRASH is geopend van 10:30 tot 16:30

Op de vroege avond van 20 december 1942 stegen 232 bommenwerpers op van vliegvelden verspreid over Oost-Engeland. De luchtaanval was gericht op de stad Duisburg, een logistiek centrum in het hart van het Roergebied. Van die 232 toestellen waren er 111 van het type Lancaster. Van die aanval op Duisburg keerden er 12 vliegtuigen niet terug in Engeland, een verliespercentage van meer dan 5 procent.

Eén van die twaalf neergeschoten vliegtuigen was een Lancaster van 97 Squadron van de Royal Air Force. Het was drie uur eerder opgestegen van het vliegveld Woodhall Spa en kwam die avond om elf minuten over negen brandend neer in Amsterdam Noord. Het was geraakt door het Duitse afweergeschut. Er waren geen overlevenden onder de zevenkoppige bemanning van het toestel.

Één bemanningslid wist nog uit het toestel te komen maar kwam ongelukkigerwijze op een dakkapel terecht en werd op slag gedood. De andere zes bemanningsleden vonden hun einde in het gecrashte toestel in het Volewijkspark in Amsterdam Noord. Twee van hen werden de volgende dag door de brandweer geborgen en samen met het derde slachtoffer zij begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Pas in 1962 bij de aanleg van de IJ-tunnel werden de vier andere slachtoffers gevonden en het wrak van de Lancaster R5512 geruimd.

Twintig jaar hebben deze bemanningsleden als vermist voor de nabestaanden te boek gestaan. Pas in 1962 zijn deze vier geïdentificeerd en begraven op de Canadian War Cemetery Groesbeek bij Nijmegen.

Op 20 december van dit jaar is het exact 80 jaar geleden dat de bemanning van Lancaster R5512 het ultieme offer bracht. Stichting Lancaster R5512 is opgericht met als doelstelling een gedenkteken op de crashsite te plaatsen ter nagedachtenis aan het offer van de bemanning van Lancaster R5512. Wij streven ernaar om de gedenkplaat op 20 december 2022 te onthullen in tegenwoordigheid van nabestaanden.

Jos de Groot, voorzitter van Stichting Lancaster R5512 vertelt op zaterdag 5 november om 13:00 uur over deze bijzondere gebeurtenis en de zoektocht naar de details van de crash.

Bijwonen van de lezing is inbegrepen bij bezoek aan het museum.

ZatNov 1 2

Museum open

CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45
Fort bij Aalsmeer Aalsmeerderdijk 460 1436 BM Aalsmeerderbrug

CRASH is geopend van 10:30 tot 16:30

De eerste werkende onderzeeboot is door Cornelis Drebbel gebouwd in 1624. Daarna ontwikkelde deze techniek zich snel. De Turtle was een eenmansduikboot, ook van hout gebouwd, met een booromslag aan boord om een gat in een Engels schip te boren en daar een ontploffingslading in aan te brengen. Deze is tijdens de Amerikaanse bevrijdingsoorlog gebruikt.

De Hunley was de eerste duikboot die op 15 oktober 1863 tijdens de Amerikaanse burgeroorlog een schip opblies. Er werden ook menselijke torpedo’s gebouwd waarmee o.a. slagschepen zijn opgeblazen. Er zijn ook mini U boten zoals de Bibber gebouwd. De eerste Duitse U boot in de Tweede Wereldoorlog is in Nederland ontworpen en gebouwd en als bouwpakket naar Duitsland gebracht.

In WO2 ging de ontwikkeling snel, zoals de ontwikkeling van torpedo’s.
Hans behandelt ook de ontwikkeling van de onderzeeboten van de Nederlandse Marine en ontsnappingen uit gezonken onderzeeboten en natuurlijk mag de atoom onderzeeboot niet ontbreken.

Kortom, het is een boeiende geschiedenis.

Hans houdt deze lezing twee keer, de eerste om 11:00 uur en de tweede om 13:00 uur.

ZonNov 1 3

Museum open

CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45
Fort bij Aalsmeer Aalsmeerderdijk 460 1436 BM Aalsmeerderbrug

Het museum is open van 10:30 tot 16:30 uur

ZatNov 1 9

Museum open

CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45
Fort bij Aalsmeer Aalsmeerderdijk 460 1436 BM Aalsmeerderbrug

CRASH is geopend van 10:30 tot 16:30

boeken en modellen

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 houdt op zaterdag 22 oktober 2022 een verkoopbeurs in het museum en bij goed weer buiten het fortgebouw.

Te koop zijn: vliegtuig- en automodellen uit kunststof en metaal; nieuwe en tweedehands boeken over de Tweede Wereldoorlog, de luchtvaart en de krijgsmacht. Ook zijn romans over deze onderwerpen te koop. Daarnaast worden militaria verkocht. Dat zijn voornamelijk artikelen die buiten de collectiedoelen van het museum vallen, dus niet uit de periode 1940 – 1945. Verder zullen militaire radio’s worden verkocht.

spitfire en concorde

De hieronder genoemde lezing gaat zaterdag 19 november niet door en zal op een latere datum in 2023 worden gehouden.

De Adj (Captain Tony Yule) komt uit een lijn van drie generaties RAF-piloten. Hij trad in de voetsporen van zijn vader, Wing Commander Robert Duncan Yule DSO, DFC & Bar, (een Hurricane en Spitfire-piloot uit de Tweede Wereldoorlog). Het jongste lid van de familie, zijn zoon Tony, Squadron Leader David Alexander Yule BSc vliegt momenteel met de F35B als vlieginstructeur.

De Adj is een voormalige British Airways Senior First Officer (1987-1993) die in juli 2005 met pensioen ging na 46 jaar ononderbroken in de luchtvaart tee hebben gewerkt en daarbij ongeveer 16.000 uur te hebben gevlogen. Zijn carrière begon toen hij 15 jaar oud was bij de Royal Air Force. Hij vloog 22 jaar bij BOAC/British Airways en daarna bijna 6 jaar bij Air Europe Italy en uiteindelijk bijna 5 jaar bij Air Holland, HollandExel en TUI Netherlands (ArkeFly).

De Adj was 5 jaar spreker en gastpresentator aan boord van de cruiseschepen van Cunard/P &O en sprak daarbij over luchtvaart en de Concorde in het bijzonder. Hij is ook presentator op East Fortune Airfield in East Lothian Scotland (de thuisbasis van Concorde “AA”). Hij bracht ongeveer 5 jaar door met optreden op de EAA Oshkosh WI, Air Venture Fly-In, en hield meerdere presentaties tijdens de jaarlijkse evenementen. De Adj geeft nog steeds presentaties aan publiek over de hele wereld en houdt de herinnering aan het iconische en supersonische Concorde passagiersvliegtuig levend voor zoveel mogelijk mensen.

Tony houdt deze lezing op 19 november om 11 uur en om 15 uur. Hij begint zijn verhaal over zijn vader die in de Tweede Wereldoorlog bij de RAF heeft gevocht in Hurricanes en spitfires. Vervolgens komt de Concorde aanbod, waar hij vele jaren zelf op heeft gevlogen. Tot slot zal hij het kort hebben over het Boom Supersonic “Overture” passagiersvliegtuig dat in 2025 moet gaan vliegen en na alle proeven, met als doel om passagiers eind 2029 of begin 2030 te vervoeren.

Het citaat van de Adj is: ”Voor deze piloot, mijzelf, kan het niet beter zijn”.

ZatNov 2 6

Museum open

CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45
Fort bij Aalsmeer Aalsmeerderdijk 460 1436 BM Aalsmeerderbrug

CRASH is geopend van 10:30 tot 16:30

ingang Auschwitz

Auschwitz is een voormalige Poolse kazerne aan een spoorlijn, dus was het bijzonder geschikt om er een vernietigingskamp van te maken. Het was een van de vele kampen. Toen bleek dat het doodschieten door moordcommando’s ,Einzatsgruppen, niet genoeg resultaat opleverde en sommige van de leden last van hun geweten kregen, werd onder leiding van Reinhard Heydrich, de beul van Praag, de Wansee conferentie gehouden, waarbij het Jodenvraagstuk werd besproken.

De leden van die Einzatsgruppen reisden achter het leger aan om Joden, zigeuners, homo’s en andere ’Untermenschen’ hun eigen graf te laten graven en ze dood te schieten ofwel ze te vermoorden met uitlaatgassen in gesloten vrachtwagens.

Deze lezing door Hans Seitzinger gaat over het kamp Auschwitz Birkenau. De aanleiding voor deze lezing is het bezoek dat Hans met zijn vriend Nico in 2020 aan het kamp brachten. Dat bezoek heeft veel indruk op hen gemaakt en inspireerde Hans om te vertellen wat de Duitsers daar hebben aangericht.

Hans houdt deze lezing om 13:00 uur.