De meidagen van 1940 worden belicht in de Henk Rebel hal

De Henk Rebel hal is tijdelijk gesloten in verband met de renovatie van het gebouw. Een aantal objecten is naar een andere hal verplaats om u toch een compleet beeld te kunnen bieden

Het startpunt in het museum is “de Meidagen van 1940”, toen de Duitsers Nederland binnenvielen. Dat deden zij over de grond maar ook door de lucht. De piloten van de Nederlandse Luchtmacht, indertijd ‘Het Wapen der Militaire Luchtvaart’ genoemd, hebben een aantal dagen dapper tegen de Duitse overmacht gestreden.
Dat verhaal wordt verteld bij de resten van een Fokker D.XXI die na slechts 40 minuten ins neergeschoten. In deze expositie is een gedeeltelijk gereconstrueerde Fokker D.XXI te bewonderen. Sergeant vlieger Koos Roos heeft dit vliegtuig bestuurd op 11 mei 1940. Zijn verhaal vertellen wij graag bij dit unieke object.
Daarnaast zijn delen van een Fokker T.V te zien die op 11 mei 1940 is opgestegen om voor de tweede maal die dag de Maasbruggen in Rotterdam aan te vallen. Die aanval is uitgevoerd door twee Fokker T.V’s met een escorte van drie Fokker D.XXI jagers.