image_pdfimage_print

De heer Derk Reneman, wethouder van de gemeente Haarlemmermeer, heeft commerciële plannen met het Fort. Na 16 maanden onderhandelingen met het CRASH-bestuur is duidelijk geworden dat de laatste dagen van het museum in het Fort bij Aalsmeer in Aalsmeerderbrug zijn geteld. CRASH moet weg uit het fort Aalsmeer

In het jaar dat ons museum 10 jaar in het Fort gevestigd is en daarbij het CRASH Luchtoorlog – en Verzetsmuseum ’40-’45 in Nederland en wereldwijd bekendheid heeft gekregen op deze locatie is verhuizing aanstaande de trieste balans. Het fort is een UNESCO Wereld Erfgoed monument als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Deze wordt algemeen aangeduid als de best passende plek voor het museum, 

Dinsdag 4 juli 2018 is in het Fort een vrijwilligersbijeenkomst gehouden Dhr. Reneman was uitgenodigd om zijn plannen toe te lichten. De conclusie is dat linksom of rechtsom CRASH moet vertrekken omdat vanwege een geplande renovatie en daarna het leeg op de markt zetten voor de verkoop zijn voorkeur heeft. In zijn visie past CRASH daar niet in.

Hoewel er door bestuur o.l.v. voorzitter Peter de Raaf intensief met Reneman is gesproken en overlegd om tot een gezamenlijke oplossing te komen om het museum gewoon op de bestaande locatie te laten voortbestaan is dit niet gelukt. CRASH wil graag blijven in het Fort waar de sfeer en het cultuurhistorisch besef van het museum en het fort zich in één keer laat vertellen. Het is een passende locatie en de uitstraling daarvan zegt alles. Vanaf 2008 is het museum enorm uitgebreid om het ‘verhaal van de Tweede Wereldoorlog te blijven vertellen en met vooral ook in de Haarlemmermeer, de regio en in Nederland.

Noodgedwongen ligt er nu een verhuisscenario bij het museum op tafel. De sluitingsdatum van de museumdeuren in het Fort is aanstaande.

Momenteel is er een inventarisatie en besprekingen gaande voor een (tijdelijke) locatie in Nieuw-Vennep. Ten tijde van dit persbericht is er nog geen sprake van een definitieve verhuizing naar deze locatie. Wij zullen u op de hoogte houden via onze gebruikelijke “kanalen”.

In het 27-jarige bestaan van de stichting CRASH staat een derde verhuizing op de stoep, maar CRASH wil gewoon blijven in het Fort en er liefst uitbreiden of opties bespreken om de aantrekkingskracht van het Fort verder te verbeteren. De wethouder blijft echter bij zijn standpunt.

4 Thoughts to “CRASH moet weg uit het fort Aalsmeer”

 1. c. van Dam

  De combinatie met een monument uit de stelling rond Amsterdam en een museum over de tweede wereldoorlog is uniek. Verhuizing van Crash is voor beide partijen een verlies.

  Cees van Dam
  Bewoner Aalsmeerderdijk 409, bestuurlid Ora en voormalig Tuinchef Tuinbouwmuseum Historische Tuin Aalsmeer.

  1. Rick Franke

   Beste heer van Dam,

   Dank u voor uw reactie. Reacties sterken ons in onze strijd. Wij geven niet zomaar op.

   Met Vriendelijke Groet,

   Rick Franke

 2. M. de Vreeze

  ik snap werkelijk niks van het Gemeente besluit. Het waarderen van het verleden en de energie die mensen van de Stichting CRASH al decennia wordt “even terzijden” geschoven door een “wethouder als passant”. Beseft de wethouder wel wat ie doet?

  Ik betreur dit zeer. De Stichting CRASH en de familie van talloze vliegers die de Tweede Wereldoorlog voor ons Democratisch en Vrij Nederland gevochten hebben… nu ja… jammer dan…

  Ir., M. de Vreeze
  Oud bestuurslid IPMS NL en oud Fokker vliegtuigontwerper

  1. Rick Franke

   Beste heer de Vreeze,

   Dank u voor uw reactie. Reacties sterken ons in onze strijd. Wij geven niet zomaar op.

   Met Vriendelijke Groet,

   Rick Franke

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.