CRASH actueel

  • Zaterdag 14 december om 11:00 en 13:00 uur
    Lezing: ‘Ardennenoffensief’

    Op 4 september 1944 hadden de geallieerden Antwerpen bevrijd. Kort daarna beval Hitler een grote aanval voor te bereiden om Antwerpen te heroveren. Er zijn diverse plannen gelanceerd voor het grote Duitse offensief dat oorspronkelijk ‘Fall Weihnachtsrose’ werd genaamd. Later liet Adolf Hitler de naam wijzigen in ‘Unternehmen Wacht am Rhein’.
    Hitler wilde de bevoorradingslijnen van de geallieerden afsnijden. Hij liep rond met de gedachte voor nog één groot offensief. Een militaire overwinning achtte hij noodzakelijk om de hoop op een Duitse eindoverwinning levend te houden. Het offensief zou bekend worden als het Ardennenoffensief of in het Engels: ‘Battle of te Bulge’.

    Dit offensief heeft, nu 80 jaar geleden, een maand geduurd, van 16 december 1944 tot 16 januari 1945. De omstandigheden waren erbarmelijk. De wegen waren slecht en nagenoeg onbegaanbaar. Het was koud winter weer met veel sneeuw en slecht zicht. De Amerikaanse troepen waren niet direct voorbereid op het Duitse offensief. Zij waren vanaf de stranden van Normandië tot dicht bij de Ardennen gevorderd. De mislukking van operatie Market Garden gaf de Duitsers tijd om een nieuw front te vormen. Een groot aantal eenheden van zowel de geallieerde als de Duitse tropen speelde een rol in deze tactisch complexe slag. Het verloop was grillig met als belangrijk punt het beleg van Bastogne.

    Rick Franke neemt u van dag tot dag mee door deze boeiende slag waarbij landkaarten en foto’s het verhaal ondersteunen.
    Hij houdt deze lezing op zaterdag 14 december om 11:00 en 13:00 uur.
    Bezoekers van het museum kunnen deze lezing gratis bijwonen
    De capaciteit van de zaal is vanwege onze interne verhuizing tijdelijk beperkt, dus geef u op:

  • Zaterdag 16 november om 11:00 en 13:00 uur Lezing: Doelwit de Fokker fabriek in Amsterdam-Noord

    Na de ‘Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam’ (ELTA) in 1919, vestigde Anthony Fokker zich in de vrijgekomen gebouwen aan de Papaverweg in Amsterdam. Het was het begin van een lang en roemrijk avontuur. Fokker werd een van de grootse vliegtuigbouwers ter wereld en deed baanbrekend werk in de civiele luchtvaart. Anthony Fokker overleed in 1939 na een kortstondige ziekte.

    Direct na de capitulatie in mei 1940 moest de Fokker fabriek voor de bezetter werken. Gedurende de oorlogsjaren werd er volop geproduceerd. In 1943 besloten de geallieerden de fabriek te bombarderen. Helaas kwamen de meeste bommen terecht op de burgerbevolking in plaats van op de Fokker fabriek. Veel Amsterdammers lieten daarbij het leven of raakten gewond.

    Deze lezing door Peter de Raaf gaat over Fokker in de oorlogsjaren. Wat gebeurde er? Hoe zag het eruit? Wat is er nog van terug te vinden?

    De lezing op 16 november wordt om 11:00 en 13:00 uur door Peter de Raaf gegeven.
    Bezoekers van het museum kunnen deze lezing gratis bijwonen. Onze ruimte is tijdelijk beperkt, dus geef u op.

  • Zaterdag 23 november om 11:00 en 13:00 uur Lezing: De geschiedenis van de onderzeeboot

    De eerste werkende onderzeeboot is door Cornelis Drebbel gebouwd in 1624. Daarna ontwikkelde deze techniek zich snel. De Turtle was een eenmansduikboot, ook van hout gebouwd, met een booromslag aan boord om een gat in een Engels schip te boren en daar een ontploffingslading in aan te brengen. Deze is tijdens de Amerikaanse bevrijdingsoorlog gebruikt.

    De Hunley was de eerste duikboot die op 15 oktober 1863 tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog een schip opblies. Er werden ook menselijke torpedo’s gebouwd waarmee o.a. slagschepen zijn opgeblazen. Er zijn ook mini-U-boten zoals de Bibber gebouwd. De eerste Duitse U-boot in de Tweede Wereldoorlog is in Nederland ontworpen en gebouwd en als bouwpakket naar Duitsland gebracht. In die jaren ging de ontwikkeling snel, zoals de ontwikkeling van torpedo’s.
    Hans behandelt ook de ontwikkeling van de onderzeeboten van de Nederlandse Marine en ontsnappingen uit gezonken onderzeeboten en natuurlijk mag de atoomonderzeeboot niet ontbreken.
    Kortom, het is een boeiende geschiedenis. Hans Seitzinger houdt deze lezing op zaterdag 23 november om 11:00 en 13:00 uur.
    Bezoekers van het museum kunnen deze lezing gratis bijwonen.
    Onze ruimte is tijdelijk beperkt, dus geef u op.