CRASH actueel

 • 10 maart: Lezing | ‘De Spitfire, Een iconisch vliegtuig’

  De Spitfire is een iconisch vliegtuig type dat een belangrijke rol heeft gespeeld in onder andere de Battle of Britain.
  Rick Franke vertelt over de ontwikkeling, de bouw, de ontwerpers en bouwers en ook de belangrijke acties van dit mooie vliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verschillende versies van dit vliegtuig worden besproken en ook de verschillende motoren passeren de revue. Dat zijn de eveneens iconische Rolls Royce Merlin en later de Rolls Royce Griffon. De Spitfire is in veel verschillende uitvoeringen gebouwd.
  Ook het verhaal van John Carmichael en Bill Gadd komt aan bod.
  De lezing heeft een verhalende insteek, dus interessant voor iedereen die wat meer over dit mooie vliegtuigtype wil weten.

  De lezing zal op zondag 10 maart om 13:00 uur dor Rick Franke worden gegeven. Bezoekers van het museum kunnen gratis de lezing bijwonen.
  Als u reserveert bent u zeker van toegang tot het museum en de lezing.
  Reserveren kan op:

 • 2maart: Lezing | De geschiedenis van de Fokker D.XXI

  De originele D.XXI Nr. ‘229’

  De Fokkerfabriek ontwierp op verzoek van het Ministerie van Koloniën in 1935 een eendekker jachtvliegtuig voor het KNIL, de D.XXI. Uiteindelijk werden er 36 Fokker D.XXI ‘s besteld voor de LVA (Luchtvaart Afdeeling) van het Nederlandse leger. Ondanks dat de D.XXI al verouderd was bij indienststelling zou het in de beginfase van de Tweede Wereldoorlog de standaardjager worden in de Nederlandse, Finse en Deense Luchtmachten.
  Het toestel speelde een belangrijke rol in de meidagen van 1940.

  Sgt. vlieger Koos Roos vloog met de D.XXI in de eerste twee dagen van de Tweede Wereldoorlog vier missies, toen hij op 11 mei 1940 werd neergeschoten door een Duitse Messerschmitt Bf 110. Hij raakte daarbij gewond, overleefde de oorlog wel en overleed in 1956 bij een helikopter ongeluk.

  De nieuwe Fokker D.XXI

  Enige jaren geleden startte Jack van Egmond in Hoogeveen met zijn team van Egmond Vintage Wings de bouw van een nieuwe Fokker D.XXI. Na een lange bouwtijd kreeg de D.XXI het BvL, Bewijs van Luchtwaardigheid, en maakte een eerste vlucht op 8 juli 2023.

  Jack kreeg in 2012 toestemming van de Nederlandse overheid om zijn lang gekoesterde jongensdroom tot werkelijkheid te brengen. Hij wilde een Fokker D.XXI volgens officiële specificaties bouwen. Hij had voor voordien in 40 jaar tijd een verzameling bouwtekeningen aangelegd. Van de 416 ooit gemaakte tekeningen heeft hij maar liefst 397 originele tekeningen bij elkaar gesprokkeld. Niemand geloofde Jack dat hij zo lang na de oorlog in de moderne tijd een echte luchtwaardige D.XXI na zou kunnen bouwen. Toch begonnen Jack en zijn kleinzoon Tom op 6 mei 2014 met het lijmen van de eerste houten delen van de vleugel. Alleen al de bouw van een originele houten vleugel kostte Jack, zijn kleinzoon Tom en later de D.XXI-crew drie en een half jaar tot de voltooiing van het onderdeel. Alles werd tot in de precisie volgens de specificaties gebouwd. Het is dan ook geen replica maar een herbouw.

  Vliegenthousiasten van CRASH hebben er bij de bouw een aantal keren met hun neus bovenop gestaan om de stofwolken van het verfijnde schuurwerk op kunnen snuiven. De vormgeving en details van de vele aluminium delen prikkelden de fantasie. Ze creëerden een waar meesterwerk op basis van die bouwtekeningen. Enkele tientallen tekeningen zijn door Jack en zijn crew zelf getekend, aan de hand van foto’s en opmetingen bij CRASH, waar de enige originele wrakdelen ter wereld van de D.XXI staan opgesteld. De bevestiging van de vleugel aan de romp bijvoorbeeld, was niet goed op de bestaande tekeningen terug te vinden. Dankzij ‘ons’ wrak is het gelukt om dit zo natuurgetrouw na te maken.
  De stoere motor, een Wright Cyclone R-1820F, nog geheel nieuw, heeft Jack los weten te peuteren uit het Nationaal Militair Museum te Soesterberg.

  Rick Franke vertelt op zaterdag 2 maart om 13:00 uur over het oorspronkelijke toestel, zijn rol in de Meidagen van 1940 en ook over de nu vliegende in Hoogeveen gebouwde replica van de Fokker D.XXI.
  Als u reserveert bent u zeker van toegang tot het museum en de lezing.
  Reserveren kan op: