image_pdfimage_print

75 jaar geleden stonden de geallieerden aan de grens van bezet Nederland. De deur stond op een kier. Nu is het moment hem open te duwen, dacht Generaal Montgomery. Maar Arnhem was een brug te ver. Wat ging er mis? Wiens fout was het? Was het verraad? Of een stommiteit? Wie konden we de schuld geven van die dure mislukking, die half Nederland kwam te staan op nog een half jaar oorlog en de hongerwinter.
Er is sindsdien ontzettend veel gezegd en geschreven over die 12 dagen, waarin een groot deel van Arnhem en Nijmegen verwoest werd. Er waren vele “generaals” die het anders hadden aangepakt.
Nu, na al die jaren kunnen we een goed beeld schetsen van deze immense lucht landingsoperatie, van de anders zo voorzichtige generaal Montgomery en generaal Eisenhower die deze keer een fataal compromis sloot.
Dan gaat het over grote ego’s, falende radio’s, Engelse, Poolse helden, maar ook verbazend snelle Duitse improvisaties. Bij dat alles lieten vielen vele Gelderse burgers het leven of raakten na hun gedwongen evacuatie vrijwel alles kwijt.
U bent van harte welkom bij deze lezing van Dick Weber om 13:00 uur in het Crash Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40-’45.